Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Blagdan Krštenja Gospodinova u župi Orašje
11.1.2021.Orašje

Na nedjelju Gospodinova krštenja, 10. siječnja 2021. župljani župe blaženog Alojzija Stepinca završili su slavlje božićnih blagdana molitvom uklanjanja božićnih jaslica i borova i tako se pripremili za izlazak iz božićnog vremena i u ulazak u vrijeme kroz godinu. Više o duhovnoj pripravi u vremenu došašća i o božićnom vremenu u župi blaženog Alojzija Stepinca pročitajte u nastavku.

U župi blaženog Alojzija Stepinca u unatoč izvanrednoj situaciji nastaloj pandemijom koronavirusa vrijeme došašća i božićno vrijeme je obilovalo vjerskim aktivnostima.

Na početku došašća, na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog 2020.  blagoslovom adventskih vijenaca i paljenjem prve adventske svijeće obilježio se početak duhovne priprave i iščekivanja Božića. Svake nedjelje prije svete mise djeca i mladi župe sudjelovali su u paljenju adventskih svijeća prigodnim molitvama.

Također, za vrijeme svetih misa zornica župna zajednica se duhovno pripremala za božićne blagdane i devetnicom Bezgrešnom začeću BDM i Malenom Djetetu Isusu.

Tokom došašća sve djece se sjetio i sveti Nikola. Zbog situacije s koronavirusom nije mogao obići djecu ali je župniku, fra Boni Kovačeviću, ostavio poklone koje su djeca dobila za vrijeme svete mise na sam blagdan sv. Nikole, biskupa.

Kroz vrijeme došašća grupa ministranata su marljivo i požrtvovno ministrirala svaku misu zornicu.

Božićno vrijeme započeli smo na sam Badnjak, 24. prosinca 2020. blagoslovom jaslica ispred oltara koje je blagoslovio župnik fra Bono Kovačević i na taj način uveo nas župljane u Božićno slavlje.

Božićno vrijeme je započelo misom Polnoćkom 24. prosinca 2020. koja se zbog izvanrednih prilika održala u 21 h. Na misi Polnoćki je molitvama Djetetu Isusu, zahvalnom molitvom malom Isusu te molitvama đaka, studenata i mladih završena devetnica posvećena Malenom Djetetu Isusu. Na sam dan Božića nakon svete mise djeca i mladi župe uputili su župljanima Božićnu čestitku u recitalu „Sretan Božić“, koja se već drugu godinu zaredom održava. Svake se godine sve veći broj djece i mladih uključuje u župne aktivnosti.

Ove godine se održao i blagoslov obitelji te su župljani unatoč otežavajućim okolnostima pobožno i strpljivo zaprimili Božji blagoslov.

Na Silvestrovo, Staru Godinu, 31. prosinca 2020. klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu i misom zahvalnicom župljani su se zahvalili Bogu za sva dobročinstva koja su primili od Boga u protekloj 2020. godini. Sutradan, na svetkovinu Marije Bogorodice 1. siječnja 2021.  za vrijeme svetih misa župna zajednica je uputila molitve za što brži povratak normalnom obliku života.

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2021. molitvom Misijske krunice i prinosom darova djeca i ministranti su sudjelovali u akciji „Djeca pomažu djecu“. Ta akcija je dio Papinskog misijskog djela Dan svetog Djetinjstva kojom se pomaže siromašnoj djeci diljem svijeta.

Župna zajednica blaženog Alojzija Stepinca u Orašju je kroz ove dane promišljala je o otajstvu Božjeg dolaska na svijet i o rođenju bethlemskog Djeteta. Rado su dolazili na misna slavlja i pred božićne jaslice, koje zorno prikazuju rođenje Isusa Krista.

župa Orašje