Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Blagoslov na groblju u Modranu
2.5.2021.Modran/Plehan

Misno slavlje ispred kapele sv. Josipa radnika na groblju pod Lipom u Modranu – župa sv. Marka Evanđelista Plehan u Bosanskoj Posavini predvodio je u nedjelju 1. svibnja domaći gvardijan fra Anto Tomas

Ocrtavajući život i djelo sv. Josipa fra Anto je u prigodnoj homiliji svoje  župljane pozvao da poput toga velikog sveca budu odgovorni u svome životu obitelji, župi, društvu. „Vi ste apostoli Božji, apostoli mira i dobra, svjetlo u ovim krajevima. Na vama se temelji budući vjerski i pastoralni život ove župe. Ovo su naša vremena i ma koliko teška bila u njima smo pozvani pokazati svoju odgovornost, svoje sposobnosti, čuvati i svoje i dostojanstvo svojih obitelji“, poručio je uz ostalo gvardijan fra Anto. Svoje župljane zamolio je da mole zagovor sv. Josipa za opstanak na tim prostorima, te mole za svoje svećenike da budu istinski pronositelji Kristova mira i dobra.

Na kraju mise fra Anto je blagoslovio novi veliki križ kao i kipove Majke Božje i sv. Josipa radnika, postavljene nedavno ispred grobljanske kapele.

Prije mise fra Anto je predvodio i tradicionalni proljetni blagoslov polja, koji u toj župi od vajkada započinje na Jurjevo i Markovo i slave se na dvadeset mjesta. On je ukazao na važnost blagoslova polja naglasivši kako je to vrijedan pastoralni i crkveni dio života.

Naime,  liturgija prosnih dana (rogationes), u našoj Crkvi obnovljena je 1983. godine. Uobičajeno je molitveno bogoslužje uoči Uzašašća Gospodinova. Prosni dani, prvotno nastali kao dani prošnje i molitve za zaštitu od nevolja, kroz povijest su se razvili kao proljetni molitveni ophodi za uspjeh u poljodjelskim radovima.

O povijesti toga mjesta i groblja, koje postoji od 18 st., govorio je na kraju mise župljanin Ivan Ćorluka, koji se brine za njegovo održavanje.

Na misi i blagoslovu nazočno je bilo 50-ak vjernika, koji su slavlje nastavili u svojim domovima.

Prije zadnjega rata u tom je mjestu živjelo i redovito slavilo blagoslove 90 -ak obitelji, a danas ih je tek 20-ak.  

B. Lukačević