Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Blažene Drinske mučenice (15. prosinca)
21.12.2018.Sarajevo

Pet sestara, s. Jula Ivanišević, Hrvatica, s. Berchmana Leidenix, Austrijanka, s. Antonija Fabijan i s. Krizina Bojanc, Slovenke, te s. Bernadeta Banja, Mađarica, sestre su Družbe kćeri Božje ljubavi. Okolnosti njihovoga života u samostanu na Palama i mučeničke smrti u Goraždu u mnogočemu su nalikovale okolnostima kakve su se na ovim prostorima ponovile u nedavnom ratu.

Od kolovoza 1941. stanovništvu na Palama na kojima je tada bilo oko 800 katolika prijetnju su predstavljali četnici. Sestrama je više puta bilo savjetovano da se povuku u samostan u Sarajevu te tako izbjegnu moguće nevolje. Iako okružene svakodnevnim puškaranjem i stvarnom opasnošću blizine nepredvidivih četnika, sestre su odlučile ostati uz narod koji nije imao kamo otići te mu tako biti podrška u tim teškim, neizvjesnim vremenima. Bile su uvjerene da im se ništa neće dogoditi jer nikome nisu učinile ništa nažao. Ipak, ni činjenica da su pomagale svima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, ni to što je samo jedna sestra od njih pet bila Hrvatica nije ih mogla spasiti od onoga što će im se u prosincu 1941. godine dogoditi.

Četnici su samostan zapalili a sestre odveli prema Goraždu s namjerom da im služe kao pomoć kod zbrinjavanja njihovih ranjenika. No, nakon zastrašujućeg pješačenja preko snježne i hladne Romanije, 15. prosinca su ih u Goraždu pijani četnici napali s namjerom da ih siluju, a sestre su, tražeći spas, iskočile kroz prozor vojarne. Četnici su ih dokrajčili svojim noževima, te nakon nekoliko dana njihova mrtva tijela gurnuli u Drinu koja im je postala grobom.

U herojskom činu ovih sestara ne vidim samo obranu dostojanstva žene, zavjeta djevičanstva, nego i snažan otpor zakonu mržnje, nasilja, požude tijela, nemoralnih nagodbi… U njemu čitam govor protiv ponižavanja ljudskog dostojanstva, protiv oduzimanja slobode drugačijemu, protiv gaženja tuđih svetinja, protiv gradnje društva bez Boga. A bile su samo obične krhke redovnice koje su s „pronađenim blagom“ odlučile iz dalekih krajeva poći, sve svoje sigurnosti ostaviti i u duhu evanđelja i karizme svoje Družbe činiti dobro malom, siromašnom čovjeku Bosne, ne gledajući ga po predznacima njegove vjerske ili nacionalne pripadnosti.

Fotografija: Sestarska zajednica na Palama s franjevcem

 

Izvor: FpuB