Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Duhovna obnova povodom treće obljetnice posvete crkve u Orašju
10.6.2024.Orašje

U župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju od 8. do 9. lipnja 2024. na treću obljetnicu posvete župne crkve blaženog Alojzija Stepinca u Orašju održana je dvodnevna duhovna obnova koju je vodio fra Josip Ikić, misionar milosrđa i voditelj Franjevačkog duhovnog centra u Visokom.

Program duhovne obnove započeo je u subotu, 8. lipnja u 17:00 sati molitvom Gospine krunice i litanijama te posvetom župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. 17:30 sati fra Josip je održao duhovni nagovor i predstavio knjigu „Dah Duha“. U 18:00 sati bila je sveta misa u kojoj je propovjednik govorio o važnosti posvete Bezgrešnom Srcu Marijinom. Uslijedilo je Euharistijsko klanjanje i pojedinačni svećenički blagoslov za zdravlje duše i tijela. Blagoslov polaganjem svećeničkih ruku primili su svi vjernici sjedeći u klupama.

U nedjelju, 9. lipnja na sam datum posvete župne crkve svete mise u 8:00 sati i 11:00 sati predvodio je fra Josip. 

Program duhovne obnove započeo je u nedjelju, 9. lipnja u 10:00 sati pobožnošću u čast blaženog Alojzija Stepinca. Zatim je uslijedio duhovni nagovor i predstavljanje knjige. Fra Josip je u duhovnom nagovoru vrlo jasno protumačio djelovanje Duha Svetoga u našem životu, te istaknuo kako sadržaj ove knjige ima svrhu i moć da proširi naše znanje o Duhu Svetom, da ojača našu vjeru i produbi našu ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Na početku svete mise župnik fra Bono podsjetio je sve prisutne na događaj iz 2022. godine kada je vrhbosanski nadbiskup mons. Vinko kardinal Puljić posvetio župnu crkvu blaženog Alojzija Stepinca i oltar u koji su ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Fra Josip je u propovijedi govorio o duhu Svetom, njegovim darovima i plodovima te o vjernicima i njihovu odnosu s duhom Svetim, posebno o njihovoj duhovnoj borbi i životu u Kristu. Nakon svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. 

Nakon duhovnog programa vjernici su mogli nabaviti knjigu.

Na ovoj duhovnoj obnovi, uz domaće vjernike, bilo je i gostiju iz okolnih župa i Hrvatske. Sve je proteklo u lijepom, jednostavnom, franjevačkom ozračju.

Zahvaljujemo Bogu, po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, na još jednoj duhovnoj obnovi, po kojoj smo još više uzljubili Gospodina i svoje bližnje.

Dodajmo na kraju kako je fra Josip Ikić prije tri godine održao duhovnu obnovu od 6. do 8. lipnja 2022. prigodom posvete župne crkve u Orašju.

Na kraju dvodnevne duhovne obnove župnik se fra Bono zahvalio svima koji su sudjelovali na dvodnevnoj duhovnoj obnovi i posvijestio prisutnima kako je posveta župne crkve za župu Orašje svetkovina istaknuvši kako je ova crkva posvećena zato da svatko od nas može osjetiti njegovu blizinu i primiti Božji blagoslov.

fra Bono Kovačević