Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Godišnja nagrada Milovan Gavazzi za 2021. godinu dodijeljena fra Zvonku Benkoviću
11.12.2022.Zagreb

„Godišnja nagrada Milovan Gavazzi za 2021. godinu“ koju dodjeljuje struka u kategoriji zaštite kulturne baštine pripala je dr. sc. fra Zvonku Benkoviću za knjigu „Pričam ti priču. Izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja“. Čestitka pripada i nakladnicima – Zakladi Terra Tolis i Franjevačkom samostanu Tolisa, koji su prepoznali vrijednost ovoga djela i financijski potpomogli tiskanje ove značajne knjige jer ju struka naziva „vrijednim repozitorijem usmenoknjiževne baštine“.

Na Izvještajnoj skupštini Hrvatskoga etnološkog društva u Etnografskom muzeju u Zagrebu fra Zvonku je 8. 12. 2022. godine svečano uručena zaslužena nagrada. U mnoštvu prijava, Komisija je izabrala i ocijenila rad pa donosimo samo djelić obrazloženja:    

„Zahvaljujući Zvonku Benkoviću, prikupljena građa je pripremljena i objelodanjena u opsežnom ilustriranom izdanju na 600 stranica koje sadrži i popratni rječnik manje poznatih riječi i izraza te izrazito korisne bilješke uz svaki zapis koje upućuju na izvore i kazivače. Ovako uzorno priređeno izdanje ima neprocjenjiv doprinos zaštiti cjelokupne nematerijalne baštine toliškoga kraja.

Zvonko Benković je marljivo, tijekom trideset godina, na terenu, u dostupnim arhivima i dokumentaciji istraživao, bilježio i klasificirao sve one usmenoknjiževne oblike koji su zastupljeni u tradicijskoj kulturi, životu i običajima toliškoga kraja. Na osnovu školovanja stekao je uvid u vrijednost bogate usmenoknjiževne baštine kao i sva znanja kako ih prikupiti, obraditi i sačuvati za buduće generacije.“   

Čestitke svima koji su sudjelovali na ovome projektu, a posebno Vama koji ste vlasnici ove vrijedne knjige. Budite ponosni što je u Vašem domu!

Ljubica Nedić