Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
 Humanitarna izložba likovnih radova u Orašju
9.4.2018.Orašje

Humanitarna izložba likovnih radova školske sestre-franjevke Krista Kralja iz Tramošnice s. Božene Gagulić  pod naslovom Putujući u svjetlost Emausa otvorena je u subotu 7. travnja u dvorani Aqua centar – bazeni u Orašju.

Izložbu je otvorila i o njezinoj vrijednosti govorila prof. Vida Pust-Škrgulja, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Muzeja u Ivanić-Gradu. Ona je naglasila kako se slike s. Božene, slikane u akril tehnici, doimlju poput otvorene knjige hvalospjeva, u kojoj svaki, pa i najmanji djelić prirode zaslužuje posebno mjesto, posebnu pozornost. „Likovni radovi s. Božene osebujan su susret svjetova ovozemaljskog i izvanvremenskog, simbolički spiritualnog i djetinje-neposrednog. Svojim slikanjem autorica zadire u područje sjećanja na djetinjstvo, ushićenja ljepotom prirode i njezinih velikih i malih čuda, a okuša se i u vlastitoj interpretaciji vječitih tema europske sakralne umjetnosti…Autoričine slike sadrže određene elemente naivnog slikarstva, posebice u pogledu proporcija i kompozicijskih prioriteta. No, kroz slobodu ekspresivnosti i simboličke vrijednosti poteza i boja progovara samonikla, duhovno bogata osobnost koja suvereno traži svoj put prema punini doživljaja i spoznaje veličine  Neizrecivog“, rekla je među ostalim na otvorenju prof. Škrgulja.

S. Božena slika od svoje pedesete godine, a dosada je imala petnaestak izložbi: u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u kojima je kao redovnica do sada djelovala 54 godine. Kako se prije deset godina vratila te djeluje pri župi u Gornjoj Tramošnici, ispunila se njezina želja da i u svom rodnom kraju izloži svojih četrdesetak radova. Izložba je prodajnog – humanitarnog karaktera, a prikupljeni prihodi namijenjeni su za pomoć siromašnoj djeci u Varešu, o kojima u sklopu Male škole za prihvat i odgoj siromašne i odgojno zapuštene djece brinu i skrbe redovnice njezine Družbe.

 

B. Lukačević