Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Izložba slika Srebrenica 2016-2017 u Aachenu
9.4.2018.Aachen

Nakon sto je posjetila gradove u domovini (Sarajevo, Tuzla, Odžak, Srebrenica), gradove u Hrvatskoj (Vinkovci, Zagreb i Vukovar) te također Italiju, izložba slika Srebrenice I. i II. međunarodne kolonije predstavljena je i u Biskupijskoj akademiji u njemačkom gradu Aachenu.

Dr. Algeier i Petra Hahn sa svojim suradnicima su postavili izložbu i na svečanom otvaranju su jasno rekli da su počašćeni što mogu i na ovaj način pomoći narodima Bosne i Hercegovine, a posebno Srebrenici i srednjem Podrinju gdje su se dogodila tako velika i strašna razaranja, progoni i nemilosrdna strijeljanja, genocid!

Nažalost, ovo su događaji koji se ponavljaju kroz povijest i sada se – na inicijativu fra Jose Oršolića, kroz pomoć fra Nikole Bošnjaka i Franjevačke provincije – rađa ideja osnivanja Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje.

Izložba je svojevrsni govor umjetnika o stradanju, ali i nadi koja postoji za sve nas. Nije sve crno kako izgleda i uvijek se može i treba izgraditi bolje i ljepša budućnost! A da izložba nije samo obično predstavljanje pokazala je i gradska vlast. Zamjenik gradonačelnika Aachena, gospodin Aleksandar, je primio goste iz Bosne i Hercegovine te u višesatnom izlaganju o povijesti grada jasno istaknuo kako su upoznati sa stanjem u BiH, posebno o stradanju Srebrenice. Kao pravi prijatelj, obećao je i posjetiti i pomoći građanima Srebrenice. Također je i osobno došao na otvaranje izložbe te pozdravio prisutne goste, posjetitelje i prijatelje Srebrenice.

Izložba je svojevrsni govor umjetnika i njihov doprinos dijalogu, miru i pomirenju te jedan od projekata Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje. U svakom predstavljanju na poseban način se govori o dolasku i životu franjevačke zajednice u Srebrenicu, kao i njihovom progonu i protjerivanju skoro svih katolika krajem 17. stoljeća, kada su samostan i crkva svete Marije zapaljeni i uništeni. Danas se tamo okuplja mala zajednica vjernika s oko 200 katolika na cijelome području. Pored misnih slavlja, krunice, puta križa i drugih liturgijskih slavlja iskreno se moli za mir i pomirenje, duhovnu i materijalnu obnovu ruševina. Uz likovnu koloniju tu je i projekt franjevačke ljetne škole duhovnosti, priprema simpozija o životu i djelu fra Juraja Dragišića, jednog od najpoznatijih franjevaca s naših prostora, te u daljnjoj budućnosti ili sadašnjosti i rekonstrukcija franjevačkog samostana i crkve svete Marije.

Vjerujemo kako će Srebrenica ponovno doživjeti svoje zlatno doba kao u vrijeme kada je tu živjela velika franjevačka zajednica i veliki broj vjernika katolika! U posjetu Aachenu i na otvaranju izložbe sudjelovali su: umjetnici, Mehmed Klepo iz Visokog, Kristina Čavar i Josip Mijić iz Širokog Brijega, te Senad Subašić iz općine Srebrenica i Vladimir Ziza, predsjednik Udruge građana “Klisa”.

Kao sto je Aachen velika i važna točka u povijesti Europe, sa svojim vladarom Karlom Velikim koji je i danas tamo prisutan, tako bi i srebrenička izložba mogla biti velika svijetla točka i novi početak mira i pomirenja, suživota naroda srednjeg Podrinja!

To je naša ideja i nada želja, naglasio je fra Joso Orsolic, organizator kolonije, utemeljitelj Franjevačkog centra i župnik Zvornika i Srebrenice!

Fra Joso Oršolić