Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Likovna kolonija u Donjoj Tramošnici
30.10.2019.Donja Tramošnica

Prva Međunarodna likovna kolonija i pjesničke večeri u čast fra Lovre Milanovića, trajala je u župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici od četvrtka 24. do nedjelja 27. listopada. Cilj je tog jedinstvenog vjersko-kulturnog događaja za tu povratničku župu u kojoj je prije zadnjega rata živjelo 3000 katolika, a danas ih je tek 170, kroz slikarske i kiparske uratke te pisanu riječ oživiti lik i djelo sada sluge Božjega fra Lovre Milanovića, koji je 1807. godine umro mučeničkom smrću i za kojega se vodi postupak beatifikacije. Pod budnim okom povjesničarke i kritičarke umjetnosti Snježane Mutapčić, voditeljem Zvonimirom Perakom, šesnaest umjetnika slikara i kipara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Ilija Blažanović, Slavko Blažanović, Magdalena Zovkić, Vladimir Blažanović, Anto Jurkić, s. Božena Gagulić, Marko Pejić, Marko Živković, Vinko Lamešić, fra Pero Oršolić, Jasna Bandić-Bošković, Kristina Kramer-Ćavar, te pjesnici i pripovjedači; dr. fra Luka Marković, Stjepan Lučić, Joso Živković i Ljerka Mikić kroz četiri su dana izradili i župi darivali četrdesetak vrijednih umjetničkih djela.

Oni su i svakoga dana sudjelovali na listopadskim pobožnostima i misi na kojoj su posebno molili za proglašenje blaženim i svetim, sluge Božjega fra Lovre Milanovića, kojega u tom i širem kraju više od dva stoljeća štuju ne samo katolici nego i vjernici svih vjeroispovijesti, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve i ozdravljenja po njegovu zagovoru. U petak navečer pohodili su i pomolili se i na fra Lovrinom grobu u Turiću. Inspiracija umjetnicima osim fra Lovrinog lika na spomen obilježju u crkvenom dvorištu blagoslovljenom 2011. godine, bile su žene i majke koje tu žive kao i ljepota prirode posavske ravnice.

Vrhunac tog vjerskog kulturnog događaja bilo je u nedjelju 27. listopada zahvalno euharistijsko slavlje koje je predvodio domaći sin fra Zdravko Dadić, definitor provincije Bosne Srebrene. Uz domaćeg župnika fra Josu Oršolića suslavili su fra Marko Lovrić, župnik susjedne župe Gornja Tramošnica, domaći sin fra Nikola Bošnjak i dr. fra Luka Marković.

Posvjestivši da smo kao kršćani pozvani skrušena srca u poniznosti slaviti Gospodina u svom svakodnevnom životu i to molitvom, dobrotom, odgovornošću, ljubavlju u prigodnoj homiliji fra Zdravko je naglasio kako nam u tome primjer može biti fra Lovro Milanović, koji se nije klanjao moćnicima svijeta, nego su mu oslonac u životu bili Bog i njegovi vjernici.

S. Ivanka Darojković iz Slavonskog Broda na kraju je mise pročitala dirljivu priču Smrt fra Lovre Milanovića, koju je za tu prigodu napisao dr. fra Luka Marković. Slavlje je pjevanjem uveličao zbor KLISA iz župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica uz fra Josinu glazbenu pratnju. Oni su na kraju mise otpjevali dirljivu pjesmu Moja majka, koju zovu himnom majkama, jer ju je autor fra Joso u jeku zadnjega rata napisao i posvetim svim majkama koje tuguju za svojom djecom, a posebno onim stradalim u ratu. Uz zahvalu za sudjelovanje na likovnoj koloniji, s tvrdnjom da su svojom prisutnošću i djelima darovanim župi udahnuli svoj dah i oživjeli cijeli taj kraj, župnik fra Joso svakome je sudioniku uz knjigu o župi Donja Tramošnica darovao i simbolične darove. Druženje su nastavili uz zajednički ručak na kojem su se prigodnim riječima uz ostale obratili i nazočni predstavnici društveno - političkih vlasti; iz Hrvatske izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - Vjekoslav Jeleč, te iz Bosne i Hercegovine izaslanik dopredsjednika RS Josipa Jerkovića - Pero Josipović. Uz zajedničko kolo i izvorne bosanske pjesme goste su razveselile župljanke odjevene u narodnu nošnju. Svoje oduševljenje kako organizacijom tako i cijelim krajem tog dijela Bosanske Posavine izrekli su i neki od umjetnika, naglasivši kako je to za njih bilo posebno hodočašće, u kojem su izbliza upoznali kako život i službu tog mladog franjevca koji je u svojoj 30. godini života umro mučeničkom smrću, a još više zauzetost, borbu i žrtvu franjevaca koji u tim krajevima sa svojim malim stadom povratnika žive i bore se za njegov opstanak. Zahvalili su im na gostoljubivosti i srdačnosti te obećali su da će se takvim i sličnim događanjima opet rado odazvati.

Inicijator tog, za tu povratničku župu velikog vjersko kulturnog događaja, uz župljane i župnika fra Josu bio je fra Nikola Bošnjak, domaći sin, veliki kolekcionar umjetnina. Fra Joso je najavio i gradnju galerije u kojoj će biti smještene fra Nikoline umjetnine kao i djela umjetnika nastalih na toj koloniji.
 

B. Lukačević