Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Mlada nedjelja na Plehanu
23.5.2023.Plehan

Mlada nedjelja koja je svečano u nedjelju, 21. svibnja proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je 60-ak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Aktualizirajući Evanđelje Isusove velikosvećeničke molitve fra Anto je naglasio kako Isus posebno pazi i moli za ove koji mu vjeruju. „Isus nije naivan, ali nije ni nasilan. On vidi što se događa u čovjeku društvu, vidi da je taj svijet drugačiji. U takav svijet Isus šalje svoje prijatelje i moli Oca da ih ohrabri, da se ne uplaše. Vi koji ste se vratili u ove puste krajeve Bosanske Posavine, vi ste apostoli mira i dobra. Bogu smo zahvalni za vas, zahvalni smo što želite na ovome prostoru činiti mir i dobro, hoditi ovim svijetom koji nas ponižava, koji na ime Isusovo reagira negativno.

Snagom Božjom, snagom Duha Svetoga, molitvom i ljubavlju Božjom mi ovdje možemo učiniti puno dobra. Pozvani smo ljude pozivati na obraćenje u snazi Isusa Krista. Čineći mir i dobro sebi i drugima vi pišete povijest ovoga kraja. Budite na to ponosni i svjesni da vas Bog voli, da vas nikada vas neće ostaviti. Vi povratnici u tome i mene poučavate. Zajedno smo pozvani liječiti ovaj svijet.“, neke su od poticajnim poruka gvardijana fra Ante.

„Dođite nam na Plehan kad god ste u prilici“, poručio je on na kraju hodočasnicima, te zahvalio onima koji su uzeli zavjet da će   redovito na Mladu nedjelju dolaziti na Plehan.

On je poslije mise predvodio euharistijsko klanjanje, koje je kao i

euharistijsko slavlje pjevanjem animirala s. Petronila Kovačević.

U prostorijama samostana i ovoga su puta druženje nastavili uz okrjepu.                           

Tekst: B. Lukačević

Fotogarije: Olgica Cerović