Etnografska zbirka Franjevačke gimnazije - Visoko

Zadatak je ove zbirke: prikazati dio života Hrvata srednje Bosne i njihovu narodnu, materijalnu i duhovnu kulturu. Stoga je ovdje prikazano njihovo pretežno zanimanje : proizvodnja i obrada željeza, tekstila, drva i kože a onda i njihovi vjerski običaji i njihova nošnja .

Predmeti su sakupljani u dva navrata: nakon I. i nakon II. svjetskog rata. Stvari sakupljene u prvom periodu bile su izložene 1935. godine u prostoriji iznad naše crkve (vel. oko 50 m 2 ), ali zajedno s arheološkom i numizmatičkom zbirkom. Oni se i danas, najvećim dijelom, ondje nalaze. U drugom razdoblju neki su dijelovi iz te zbirke bili izdvojeni za novu zbirku, čisto etnografskog značenja, a za nju su tada skupljani i novi predmeti početkom 1970. i kasnije. Tako je onda osmišljena i uređena druga zbirka pod vodstvom gđe. Radmile Fabijanić najprije 1975. i onda (u skromnijem opsegu) 2000. godine.

Predmeti su raspoređeni u jedanaest odjeljaka a njihov raspored vidi se iz sljedeće slike: 

tlocrt.gif

 

I. Željezni obrt, selo Oćevija 
II. Isto. Unutarnja vrata kuće
III. Oružje
IV. i V. Vjerski običaji i predmet
VI. Predmeti od tekstila
VII. Predmeti od kovine
VIII. Predmeti od kože
IX. Predmeti od drva. Glazbala
X. Presilica i vodiri
XI. Narodna nošnja

Evo što je izloženo pojedinim odjelima.

I. II. odjel . Pretežno zanimanje katoličkoga stanovništva Srednje Bosne i Bosanske krajine jest željezni obrt: kopanje i taljenje željezne rude i obrada željeza. Na slikama je pokazano selo Oćevija i jedna njegova stara kuća, a dalje samokov (majdan) i rad sa velikim i malim čekićem. Izložen je i komadić dobre rude s Pržića kod Vareša i predmeti izrađeni od željeza: lemeši, motike, sjekire…, sve do potkova, sačeva, peka, veriga, prijeklada i vrata s bravom i njezinim baglamama .

III. odjel. Starinsko hladno i vatreno oružje: samostrel, buzdovan, jatagan, mala i duga puška, topovska kugla, negve; na podu: bisage neophodne za putovanje konjem.

IV. i V. odjel. Predmeti religioznoga života i običaja: blagoslov vatre i jela na Veliku subotu, šaranje jaja, vareški "paprenik" s modelom, stari molitvenik "Pasha duhovna" iz 1842., muketi, krunica, svetačke krune. Na podu: veliki domaći lonci i posude, štapovi kućnog domaćina.

VI. i VII. odjel. Tekstilne tvorevine, (pletene, tkane, vezene), razni nakiti i radni pribor; na podu: krplje za hodanje po snijegu, gužva: (za tovarenje), vodiri.

VIII. i X. odjel. U Visokom se naveliko proizvode kožni predmeti: šarpelj, bensilah, kožuh, crni i šareni opanci. Na selima se rabe razni instrumenti i sprave: kolovrat, trlica, pratljača, koševi, preslice, kutije, drvene zdjele i žlice.

XI. odjel. Ova najveća vitrina pokazuje na lijevoj strani seosku nošnju iz Kraljeve Sutjeske, mušku i žensku, nošnju dječaka i djevojčice. Na desnoj strani vidi se djevojačka nošnja iz Vareša.

Iznad vitrina vide se velike fotografije krajolika Vareša i Visokog te žene prigodom službe Božje u sutješkoj crkvi.

Pokraj ulaznih vrata visi zemljovid Bosne, osobito središnje, s etnografskog gledišta.