Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Novi biskup Hvarske biskupije
10.3.2018.Hvar

U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u petak 9. ožujka svečano je objavljeno imenovanje don dr. Petra Palića novim hvarsko-bračko-viškim biskupom. Dekret pape Franje o imenovanju na talijanskom jeziku pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto. Svečanom činu nazočili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, vojni ordinarij Jure Bogdan, pročelnici vijeća, ureda i odbora Hrvatske biskupske konferencije te prvi tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislav Biachowiak koji je dekret i kratki životopis novoga, 56. biskupa Hvarske biskupije pročitao na hrvatskom jeziku. 

Istog dana, i u isto vrijeme, u 12 sati, imenovanje je objavljeno i u Vatikanu i u hvarskoj katedrali, gdje su se okupili skoro svi svećenici Hvarske biskupije, generalni vikar don Stanko Jerčić, hvarski i brački dekani don Emil Pavišić i don Toni Plenković, đakon don Toni Aviani, bogoslov Ivan Brstilo, redovnici i redovnice, gradonačelnici i načelnici otoka Hvara, članovi hvarskih bratovština sv. Križa i sv. Nikole te brojni vjernici. Dekret pape Franje pročitao je dosadašnji biskup mons. Slobodan Štambuk, a kratki životopis biskupa Palića pročito je mladi župnik župa Velog Grablja i Brusja te župni vikar u Hvaru don Ivan Jurin. Svečanost objave završena je pjesmama Tebe Boga hvalimo i Zdravo Djevo, koje je predvodio katedralni zbor pod ravnanjem i orguljskom pratnjom maestre Klare Milatić.  U trenutku objave imenovanja zvonila su dubrovačka zvona, a i ona u cijeloj Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji.

Don dr. Petar Palić je svećenik Dubrovačke biskupije i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.  Podrijetlom je iz Janjeva na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.  U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu u Austriji, na kojemu je 2009. godine doktorirao iz teologije na temu kulture života. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U Dubrovač-koj biskupiji obnašao je službu predstojnika Katehetskoga ureda od 1996. do 2005. godine, službu osobnoga tajnika dubrovačkoga biskupa od 1998. do 2005., službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje svećenika i drugih crkvenih službenika od 1999. do 2017.

Župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau u Austriji upravljao je od 2005. do 2008. Godine 2009. imenovan je biskupskim vikarom za pastoral, a od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnoga vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetoga Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskoga odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.  Predstojnik je Stolnoga kaptola sv. Marije u Dubrovniku,  a bio je i član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju. Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Govori njemački i talijanski, a služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.

"Poznajem ga kao čovjeka koji voli Crkvu i narod kojemu služi. Zato sam zadovoljan i sretan što će biti moj nasljednik“, rekao je biskup Štambuk.

 

                                                                                                             Fra Stipo Marčinković