Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Novi broj Svjetla riječi posvećen sv. Josipu
2.3.2021.Sarajevo

Ovih dana iz tiska izlazi novi broj revije Svjetla riječi za mjesec ožujak, posvećen sv. Josipu. U nastavku uvodna riječ Nikoline Marčić, zamjenice glavnoga urednika... 

Ako bismo se vodili ljudskim umovanjem, zasigurno bismo zaključili kako je sveti Josip trebao biti ugledna ličnost, uvažen i poznat čovjek na povlaštenim pozicijama, a Biblija ga predstavlja kao šutljivoga, nenametljivoga i povučenoga jer Bog ima drukčija mjerila u odnosu na naša ljudska i htio je da baš jednostavna i mirna osoba bude glava Njegove obitelji. Istovremeno lik svetoga Josipa izaziva divljenje i sasvim je opravdano da se čovjek postidi ako usporedi svoj život s njegovim. Nismo li mi ti koji Bogu postavljaju mnoga pitanja tražeći obrazloženje za stanja u kojima se nalazimo? A Josip čini upravo suprotno – sluša, šuti i djeluje. Jedna izreka kaže: „Kada čovjek šuti, tada Bog govori; kada čovjek govori onda Bog šuti”, a čini se kako je danas svijet više no ikada prepun praznih priča iz kojih se ništa ne čuje jer je „puno govoriti” nekako postalo tako moderno. Jednostavno, s puno riječi ljudi nastoje pobjeći od istine i stvarnosti, od samih sebe.

Josip pak u tišini osluškuje Božji glas u sebi dok njegova šutnja postaje odlika čovjeka koji je srcem i pameću bogat i baš takvoga čovjeka Bog postavlja ocem Svete obitelji. Josipova je šutnja najviše rekla i postala put do susreta Boga i čovjeka koji se očituje u zajedništvu, a koje najbolje opisuje rečenica: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.” Josip prihvaća ovu zadaću i otkriva svu ljepotu obiteljskoga zajedništva s Marijom i Isusom. I ovdje nastupa njegova očinska uloga koju je odgovorno i zauzeto vršio tako što je bio pravedan čovjek, neumoran radnik i postojani čuvar onih koji su mu povjereni na brigu.

Kao takav je oduvijek, a osobito danas ima poseban pečat u svijetu koji ne želi prihvatiti nikakvu odgovornost, nego želi sve servirano. Sveti Josip je primjer kako se pouzdati u Boga usred nevolje, predati mu se i bespogovorno vjerovati da će on sve okrenuti na dobro. Sve je to on činio u skrovitosti i svojoj malenosti u kojoj se očitovala veličina ovoga sveca čiju nijednu izgovorenu riječ danas nećemo čak ni u Bibliji pronaći, ali koji je upravo svojom ogromnom samozatajnošću i tišinom rekao najviše i najbolje pokazao kako vlastitim životom proslaviti Onoga koji nam život dade. Danas, kada je obitelj najviše na udaru i u kušnji, u svetoj nazaretskoj obitelji možemo pronaći uzor i pomoć za život, stoga se obratimo svetome Josipu i zamolimo ga da nam pohita u pomoć i utješi nas u našim nevoljama.

 

Izvor: Svjelo riječi