Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Obilježena 45. obljetnica postaja Križnog puta u Žeravcu
23.6.2022.Žeravac

Pred novom crkvom u Žeravcu sinoć je održana mala svečanost promocije knjige žeravačkog župnika fra Mirka Filipovića napisane u povodu 45. obljetnice postaja Križnoga puta župe Žeravac a koje je naslikao slavni hrvatski akademski slikar Slavko Šohaj.

Na svečanosti tim povodom sudjelovao je zbor studenata Muzičke akademije u Sarajevu pod ravnanjem profesora maestra fra Emanuela Josića,  koji je otpjevao tri kompozicije, a na koncu programa maestro Josić otpjevao je i odsvirao Bosansku elegiju, koju je komponirao pokojni maestro fra Slavko Topić a tekst je dopisao fra Mirko Filipović.

Profesor fra Ivan Nujić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, kratko je predstavio fra Mirkovu knjižicu „Od križa do uskrsnuća“, a urednik knjige fra Marijan Karaula interpretirao je nekoliko izvadaka iz teksta molitve križnoga puta koji je fra Mirko napisao na osnovi slika Slavka Šohaja.

Tko je slikar Šohaj i kakva je njegova važnost i veličina u okviru hrvatskog slikarstva dvadesetog stoljeća kratko je publici prezentirao viši kustos iz Slavonskog Broda g. Branimir Pešut. Konačno, fra Mirko je predstavio kratku povijest nabavke i povijesti postaja križnoga puta, koje su preživjele ratna događanja i čekaju skori smještaj u novouređenoj župnoj crkvi u Žeravcu.

Svaki od sedamdesetak prisutnih gostiju dobio je na koncu programa po jedan primjerak knjige a neki su kupili po više primjeraka. Knjiga se može nabaviti u župnom uredu u Žeravcu.

 

fra Mirko Filipović