Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Oblačenje franjevačkog habita novaka Bosne Srebrene
3.7.2023.Dobrinja/Sarajevo

Na trinaestu nedjelju kroz crkvenu godinu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja pod pučkom misom po prvi put franjevački habit obukao je fra Toni Divković iz župe sv. Franje - Šikara. Misnim slavljem predsjedao je mp. o. provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju 11 svećenika, među kojima su bili: župnik domaćin fra Danijela Rajića, meštar novaka fra Marko Ešegović, vikar provincije fra Janko Ćuro, dekan Franjevačke teologije fra Josip Jozić i dr.

Nakon što je navješteno evanđelje, meštar postulanata fra Josip Ikić predstavio je kandidata za novicijat, a on je izrazio svoju želju da se pridruži našem bratstvu. Nakon toga meštar novaka dao mu je habit, a Toni je uz pomoć tuzlanskog gvardijana fra Željka Nikolića obukao habit.

Po završetku obreda uslijedila je homilija oca provincijala u kojoj je kazao da smo svjedoci kako Isus svoje učenike stavlja pred izbor u kojem se moraju odlučiti odmah i ovdje. Isusov učenik mora imati kvalitete, mora posjedovati jasnu ljestvicu vrednota jer je to jedini način da se u tom izboru nitko ne stavi između njega i Isusa. Ako u svojim životima Boga stavimo na prvo mjesto sve drugo će biti na svom mjestu. Isusov zahtjev zahvaća sve sfere našeg života pa i one najintimnije obiteljske odnose i na koncu naš vlastiti život. Želi se naglasiti vjera u naš nadnaravni život. Isus nas uči da je učeništvo hod za njim. Hod po Križnom putu kojim je prvi on prošao, a onda za njim trebamo proći i mi, svi koji se nazivamo njegovima učenicima.

Na sv. misi pjevao je VIS El Shaddai. Druženje je nastavljeno nakon sv. mise na ručku u samostanu sv. Pavla u Nedžarićima. Fra Toni će svoj novicijat provesti u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu.

fra Matej Juričević