Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Obnova bračnih obećanja međugorskih hodočasnika u župi Sućuraj
4.9.2019.Sućuraj/Hvar

Brojne grupe Poljaka, koje ljeti hodočaste u Međugorje, pohode župu Sućuraj na istočnom dijelu otoka Hvara. Autobuse ostavljaju u općini Gradac. Odatle ih do Sućurja i nazad prevoze tri sućurajske kočarice. Nekada u istom danu dođu dvije, pa čak i tri grupe. U župnoj Crkvi sv. Jurja u Sućurju, u kojoj se nalazi veliki vitraj svetoga pape Ivana Pavla II., rad akademskog slikara Vlatka Blažanovića, njihovi, poljski svećenici predvode im pjevano i često koncelebrirano euharistijsko slavlje. U vrijeme misnog slavlja, između ostalih, događaju se i obnove bračnih obećanja.

Tako je bilo i u nedjelju 1. rujna. U Sućuraj je stigla grupa od 58 hodočasnika sa sjevera Poljske, iz i oko mjesta Swarzewo, u kojemu je Svetište Majke Božje, Kraljice poljskoga mora. Grupu i euharistijsko slavlje predvodio je Zbigniew Lesiczka iz Družbe misionara Krvi Kristove. Liturgijsko pjevanje, svirajući na gitari, predvodila je djevojka Karolina Twardowska.  

Svećenik Zbigniew u propovijedi je govorio o braku i ljubavi, ističući kako kršćanski pojam ljubavi ponajprije znači darivanje sebe drugome, žrtvovanje sebe za dobro drugoga, za  dobro svijeta. U tom smislu kršćanska braćna ljubav je darivanje sebe bračnome drugu i žrtvovanje sebe za dobro svoga bračnog druga i svoje obitelj.   

Nakon propovijedi bračna obećanja obnovilo je jedanaest bračnih parova, koji su slavili razne obljetnice braka, neki 31., a neki i 45. obljetnicu. Dok su izgovarali bračna obećanja, slavljenici su se držali za ruke koje su bile omotane štolom svećenika Zbigniewa dok je nad njima molio i potom im udijelio Božji blagoslov.  

Na kraju misnog slavlja uslijedio je kratki prigodni program.

 

Stipo Marčinković