Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Nekrologij

Na današnji dan umrli su:
1736. Fra Marko Osatović
1779. Fra Franjo Ćurić
1733. Fra Filip Mihaljević
Održana XIV. Franjevačka škola animatora
12.2.2018.Visoko

Ovoga vikenda, od 09. do 11. veljače održala se XIV. Franjevačka škola animatora u Visokom.

Iz 20 mjesnih bratstava okupila su se 52 framaša petkom, gdje su svoj program započeli svetom Misom u 18 sati, koju je predvodio fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Tijekom mise osvrnuo se fra Domagoj na geslo ove škole, koje glasi:  „Nisam li ti zapovjedio: Odvaži se i budi hrabar?“ (Jš 1,9). Navečer je Iva Maros, područna voditeljica formacije održala predavanje na temu Animator- Tko? Što? Kako? Čime im je Iva predstavila značenje same riječi, kao i svih zadaća i dužnosti animatora, kroz prezentaciju i veoma poučan video. Poslije toga framaši su imali vremena i za zabavu, te je održana vesela večer gdje su uz pjesmu, ples i igrice dijelili svoju framašku radost. Svoju prvu večer završili su klanjanjem pred Presvetim u crkvi sv. Bonaventure u Visokom, nakon čega je uslijedio noćni mir.

Sljedećeg dana framaši su nakon jutarnje molitve i doručka započeli sa kružnim predavanjima područnog vijeća. Teme predavanja su bile različite od izbora teme za tjedni susret, njegovog vođenja i tijeka, komunikacije, pa do Male Frame i onog malo manje lijepog, problema u bratstvima. Framašima se kroz kružna predavanja trudilo prenijeti potrebno znanje za vođenje tjednog susreta, ali i za animiranje svoga mjesnog bratstva. Nakon kružnih predavanja uslijedio je Team Building: Copy – Paste! Framaši su morali napraviti hamer identičan onome koje je napravilo područno vijeće, tako što su odabrali jednog predstavnika koji je silazio u hol konvikta i na osnovu viđenog pokušao prenijeti ostalim članovima grupe kako bi bili uspješni.

Cilj igre bio je što više povezati grupu, potaknuti da izgrade povjerenje jedno u drugo, pokazati važnost komunikacije, te organiziranost grupe. Nakon popodnevne pauze, uslijedio je njihov rad po grupama, gdje su spremali susrete na određene teme, koje su predstavili nedjeljom. Poslijepodne održano je predavanje na temu gesla ovogodišnje škole animatora koje je framašima predstavio fra Ivica Matišić, duhovni asistent Frame Kiseljak. Nakon predavanja, uslijedila je sveta Misa, koju je predvodio fra Danijel Rajić.

Nakon toga framaši su ponovno imali veselu večer, te im uz igru Mission Impossible nije nedostajalo zabave, naime dobili su 50 različitih zadataka koje su morali izvršiti u 50 minuta. Nakon izvršene misije, framaši su sami animirali ostatak večeri uz gitaru i pjesmu, te na koncu i večernjom molitvom.

Nedjeljom je uslijedilo prezentiranje spremljenih susreta svake grupe na određenu temu, zatim kratak osvrt vijeća na njihovo stečeno i primijenjeno znanje. Nakon toga sada već animatorima, udijeljene su diplome i priručnik za animatore "Ne samo sebi živjeti". Škola je završena ispunjavanjem ankete, zajedničkom fotografijom ispred Franjevačke klasične gimnazije i na koncu svetom Misom. 

I za kraj ostaje nam se samo zahvaliti dragom Bogu na danom vremenu i tim predivnim ljudima, koji iznova i iznova oduševljavaju, svojom hrabrosti i odvažnosti. Također, treba i čestitati novim animatorima Frame Bosne Srebrene, te im poželjeti mnogo hrabrosti i ustrajnosti na njihovom putu. 

Mir i dobro!

Dajana Brizić, područna tajnica