Župe

Samostani i župe

Orašje– župa bl. Alojzija Stepinca

Župa Bl. Alojzija Stepinca – Orašje (na Savi) utemeljena je službenim dekretom Vrhbosanske nadbiskupije od 04. studenog 2006. godine. Od tada se vode sve župne matice. Tijekom proteklih godina župu su vodili fra Marko Oršolić (ml.), fra Jozo Puškarić , i fra Anto Pušeljić sadašnji župnik i dekan Šamačkog dekanata.

Jedno desetljeće i jest i nije dugo vremensko razdoblje. Jest značajan broj godina za ljudski vijek, ali za djela naših ruku i nije. Mi ljudi ovoga vremena doživljavamo da se događaji, a samim tim i njihove posljedice smjenjuju ubrzanije nego nekada. Vjerojatno se u tome krije i razlog našoj nespremnosti da ostanemo strpljivi i ustrajni u mnogim životnim poslovima. 

Župa je prije svega zajednica. Zato je uistinu žalosno vidjeti kako su neke župe – zajednice doživjele pustošenje i protjerivanje u proteklom ratu. Župa Orašje osnovana je po završetku rata u BiH, ali dijelila je sve poratne poteškoće. Uz obnovu razrušenih i gradnju novih obiteljskih domova, nastojalo se i odvajati sredstva za gradnju župne crkve i župne kuće. Još je poslova oko gradnje koji stoje pred ovom župnom zajednicom.

Nova župna crkva i župa bl. Alojzija Stepinca mjesto je vjerskog okupljanja zajednice u Orašju. Mnoge obitelji koje su doselile u Orašje iz drugih župa donijele su sa sobom i donekle različite običaje. Netko tko poznaje ovaj dio Posavine zna da između susjednih sela, a nekada jednog i drugog kraja u jednom selu, postoje razlike. Ovo ne treba promatrati kao nešto što nije dobro, nego treba naglasiti da među župljanima u Orašju, unatoč svemu, postoji istinska spremnost  za zajedničkim putem.

Župa je postala središte vjerskoga i društvenoga života u Orašju. Treba spomenuti da su neke mlade obitelji u zadnje tri godine otišle za poslom u inozemstvo. Oni koji završavaju školovanje trude se naći zaposlenje. Mnogi su među njima koji vide izlaz samo u odlasku. Netko će reći pa to se događa po cijeloj BiH. Ipak žalosno je, nimalo ne želeći umanjiti tuđe žrtve, da narod u ovom dijelu Posavine, koji je uz veliku cijenu ostao na svojem ognjištu, mora odlaziti.

orasje_2.jpg

Na području župe četiri su obrazovne ustanove: Dječji vrtić „Pčelica“ Orašje, Osnovna škola Orašje, Srednja škola fra Martina Nedića Orašje, Fakultet Mostar odjel u Orašju. Orašje je i sjedište Županije Posavske. Većina županijskih institucija nalazi se u Orašju, a neke od njih u Općinama Domaljevac i Odžak.

Tijekom radnih dana u tjednu slavi se redovito sveta misa. Nedjeljom i svetkovinama dvije svete mise. Na pučkoj misi redovito pjeva zbor mladih. Nekoliko djece dolazi na učenje sviranja gitare. Uz školski vjeronauk djeca dolaze i na župni vjeronauk. Posebno se pripremaju prvopričesnici i kandidati za sakrament krizme. Grupa mladih okuplja se na susrete jednom u tjednu. Ministranti imaju redovite susrete subotom tijekom cijele školske godine.

U župi imaju ŽEV i ŽPV. Većinu poslova oko organizacije važnijih događanja u župi, članovi oba vijeća spremno pomažu. Različite su organizacijske sklonosti pa zato jedni imaju više spremnosti oko karitativnih djelatnosti, drugi oko rada s djecom kod pripreme za primanje sakramenta pričesti i krizme, a neki opet čine ono što se možda toliko ne primijeti a bez toga se ne bi moglo.

Po zadnjoj statistici na koncu 2016. godine župa Orašje broji 1.350 vjernika u 389 obitelji.

 

Kronologija nastanka župe

30. kolovoza 1998. - vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić blagoslovio je gradilište i proglasio za zaštitnika nove župe bl. Alojzija Stepinca.

28.srpnja 2000. godine - dobili smo klupe i dvoja bočna vrata iz franjevačke crkve u Artendornu.

09.prosinca 2000. godine - postavljena kupola zvonika (dar iz Bizovca)

10.02.2001. na Stepinčevo crkvu je blagoslovio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

09. ožujka 2001. - postavljeno električno zvono (dar gosp. Drage Živkovića).

25. srpnja 2002. - postavljeno svetohranište (dar fra Tomislava Ćaćića).

26. ožujka 2002. - nabavljen je kip bl. Alojzija Stepinca (rad akademskog kipara Ante Jurkića).

Studeni 2002. završeno žbukanje prostora crkve.

Svibanj 2004. - ugrađeni svi prozori.

Studeni 2004. - postavljeno podno grijanje i estrih u prostoru crkve.

studeni 2008. - urađen strop crkve.

Listopad 2009. - uređeni svi zidovi u prostoru crkve: nanesena glet masa, izbrušeni zidovi i nanesene boje.

2010. – postavljen kamen na pod crkve i kora.

2010. - postavljena pregrada od ulaza u crkvu i prostora crkve.

2010. - urađena oltarska slika.

2011. - postavljena inox ograda na koru crkve.

2014. - uređen prezbiterij: oltar, ambon i svetohranište. Rad akademskog kipara Slavena Miličevića.

2014. - nabavljen kip svetog Ante; rad akademskog kipara Slavena Miličevića.

2015. - počela gradnja župne kuće.

fra Anto Pušeljić, župnik, diskret

tel: 031/714 545

[email protected]