Najave

19.8.2018. Sarajevo/Srebrenica

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Preminuo fra Filip Zubak, franjevac Bosne Srebrene
27.7.2018.Plehan

Obavještavamo svu braću Bosne Srebrene, rodbinu, prijatelje i znance da je jutros oko 09:00 sati preminuo fra Filip Zubak, franjevac Bosne Srebrene. Fra Filip je preminuo u vozilu hitne pomoći na putu prema bolnici u Slavonskom Brodu. S njime je u vozilu u zadnjem trenutcima života bio fra Franjo-Dalibor Stjepanović, samostanski vikar na Plehanu i fratar koji se inače s ljubavlju brine za starije i bolesnu braću u samostanu.

Fra Filip je rođen 23. 12. 1937. godine u mjestu Bunar na Plehanu. Redovnički habit je obukao 14. 07. 1957. u Kraljevoj Sutjesci, a doživotne zavjete je dao 08. 12. 1963. godine u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 02. 05. 1965. godine u Sarajevu. Nakon ređenja fra Filip je pohađao Prirodno-matematički fakultet, najprije u Beogradu, a onda i u Sarajevu. Po završetku studija sve do 2002. godine obnašao je službu profesora matematike i fizike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Nakon toga svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu na Plehanu.

Fra Filipu se zdravlje nedavno pogoršalo, stoga je liječen u bolnici na Strmcu pokraj Nove Gradiške. Prije dva dana, po njegovoj želji, poželio se vratiti se u svoj samostan na Plehanu i ondje provesti ostatak života. Na putu iz samostana prema Plehanu, nakon što mu se stanje pogoršalo, predao je svoju dušu Gospodinu.

Sprovod pokojnog fra Filpa bit će u ponedjeljak, 30. srpnja, na Plehanu. Najprije će u samostanskoj crkvi sv. Marka biti sveta misa zadušnica u 12:00 sati, a nakon svete mise ukop na fratarskom groblju na Plehanu.

Za dušu ovog velikog i plemenitog franjevca molimo: Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!

fia