Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Primanje u ministrante i predstavljanje prvopričesnika u oraškoj župi
21.11.2022.Orašje

Na 34. nedjelju kroz godinu, na blagdan Krista Kralja, u oraškoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u 11:00 sati na svečanom misnom slavlju imali smo dvostruko slavlje. primanje novih ministranata i predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika župnoj zajednici.

Na početku mise jedan ministrant i prvopričesnik u ime ministranata i ovogodišnjih prvopričesnika pozdravili sve prisutne. Župnik, fra Bono Kovačević je predvodio svečano misno slavlje. U svojoj prigodnoj homiliji fra Bono je istaknuo kako djeca mogu biti ambasadori mira a posebno među svojim vršnjacima mogu doprinijeti da se čuje glas dobra umjesto glasa nasilja. Nakon ispovijesti vjere koju su pročitali ministranti i prvopričesnici, Anđela Oršolić, voditeljica  ministranata, je poimence prozvala nove ministrante, nakon čega su oni odgovarali na ministrantska obećanja, svjesni da oblačeći ministrantska odjela postaju službenici oltara.

Sam obred sastojao se od predstavljanja novih ministranata cijeloj zajednici i obećanja da će služiti oko oltara i svima biti primjer. Nakon blagoslova ministrantskih haljinica, stariji ministranti su pomogli novim ministrantima obući ministrantska odjela. U tom trenutku zbor je pjevao pjesmu Krist na žalu. Novi ministranti su nakon oblačenja kao vanjski znak svoje službe oltaru, primili su iz ruku svećenika ministrantski križ kojim će se služiti za vrijeme misnog slavlja.

Ovim svečanim činom u ministrantsku službu oraške župe primljeni su: Magdalena Damjanović, Elena Bako, Ivano Oršolić,  Josip Ivanović i Tomislav (Antonio) Prijević. Zatim je uslijedilo predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika. Župnik je poimence prozvao ovogodišnje prvopričesnike. Sam obred sastojao se od predstavljanja prvopričesnika cijeloj zajednici i obećanja kako će redovito sudjelovati na svetoj misi, moliti svoje dnevne molitve i pohađati župni i školski vjeronauk. Ovim svečanim činom šest djevojčica i četiri dječaka predstavili su se cijeloj zajednici, te na taj način postali i službeno kandidati za prvu svetu ispovijed i pričest.

Pod svetom misom čitanja i molitvu vjernika čitali su roditelji, ministranti i ovogodišnji prvopričesnici. U molitvi vjernika molili smo za poglavare Crkve, obitelji, roditelje, djedove i bake, učitelje i vjeroučitelje a napose za naše ovogodišnje prvopričesnike i ministrante. Na kraju svete mise ministranti i ovogodišnji prvopričesnici zajedno su izmolili ispovijest vjere Hrvata katolika. Nakon svečanog misnog blagoslova ministrantima i ovogodišnjim prvopričesnicama  podijeljeni su prigodni darovi: Uspomena na primanje u ministrante, ministrantsku iskaznicu, Moj mali molitvenik, slika sv. Tarzicija i magnet Anđela čuvara.

Na kraju mise župnik je pozvao vjernike da se molimo za naše ministrante i  prvopričesniku da ih dragi Bog blagoslovi i čuva na njihovu putu do sakramenta Prve svete pričesti i neka ih ovaj dan učini još bližima Bogu i neka uz predstavljanje cijeloj zajednici zadobiju milost da dostojno služe liturgijskim slavljima.

Također, na poticaj župnika svaki prvopričesnik izabrao je sebi obitelj koja će se moliti za njega tijekom ovih mjeseci priprave za svetu pričest.

 

fra Bono Kovačević