Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Procesije Velikog petka u župama Bogomolje, Gdinj i Sućuraj na otoku Hvaru
3.4.2021.Bogomolje/Gdinj/Sućuraj

U župama Bogomolje, Gdinj i Sućuraj na otoku Hvaru, koje pastoriziraju bosanski franjevci, uoči i na Veliki petak i ove godine dogodilo se šest procesija. Župa Bogomolje ima tri procesije, od kojih je prva krenula na Veliki četvrtak popodne, nakon mise Večere Gospodnje u 16 sati. Ispratio ju je župnik fra Mario Divković, da bi potom otišao na misu u Gdinju.

Procesija je pošla od župne Crkve Gospe Karmelske te s njene sjeverne strane prošla kroz borove i vinograde i dolašla u zaseok Glava Maslinova, istočni dio mjesta. Potom se vratila prema Piaci, središtu mjesta, te preko Jerkova Dvora, južni dio mjesta, starom makadamskom cestom došla do zaseoka Račevinja, zapadni dio mjesta, a onda se novom cestom vratila do Crkve.  

Na Veliki petak ujutro u 8 sati iz župne Crkve u Bogomoljama prema Gdinju, u dužini od oko 5-6 km., krenula je bogomoljska procesija, a u isto vrijeme iz župne Crkve sv. Jurja u Gdinju prema Bogomoljama pošla je veličanstvena gdinjska procesija.  Procesije se u putu ne susreću, tako što jedna od procesija, idući iz Bogomolja, skreće u zaseok Bonkovići koji pripada župi Gdinj, a nalazi se između Bogomolja i Gdinja. Jedan svećenik u Bogomoljama ispraća bogomoljsku procesiju i potom dočika gdinjsku. A onda je ispraća i dočika bogomoljsku iz Gdinja. Isto tako radi drugi svećenik u Gdinju: ispraća gdinjsku procesiju i dočika bogomoljsku. A kad je isprati, dočika gdinjsku iz Bogomolja. U procesijama se u putu, u svim procesijama, stalno pjeva i moli. Po završetku procesija u obitelji križonoše je objed za nositelje ferala i prijatelje.

Nakon obreda Velikog petka u Bogomoljama je u 15 sati iz Crkve, s barjacima i križevima, krenula i treća procesija koju je župnik Divković ispratio i potom otišao u Gdinj. Procesija je išla do Pijace, došla do Jerkova Dvora, o potom do Crkve. Na sva tri mjesta križonoša je s križem blagoslovio sudionike i mjesto.

U Gdinju, poslije, s pravom se može reći, pjevanih obreda u 18 sati, krenula je, opet se mora kazati, veličanstvena pjevana procesija od Crkve u zaseok Dugi Dolac. Negdje na sredini, u polju, župnik fra Mario  je s Presvetim blagoslovio sudionike i mjesto. To isto učinio je na „štradi“, na trgu, u Dugom Docu i u zaseoku Visoka te po povratku na cesti Jelsa-Sućuraj, kod župne Crkve. U vrijeme procesije u Visokoj se, između ostaloga, otvaraju prozori na kućama i zapali veliki oganj te čak 50-100 malih.  

U župi Sućuraj u 20 sati, nakon propovijedi, kroz oba dijela mjesta, kroz Gornju i Donju Bandu pošla je velika tradicionalna procesija u kojoj je župnik fra Stipo Marčinković nosio Presveto. Stoga se ovakve procesije zovu teoforične, bogonosne. U procesiji su se  nosili svi križevi župne crkve te ferali i baldahin. Župni  pjevači pjevali su posebne tradicionalne pjesme. Župnik fra Stipo je na četiri mjesta, s četiri blagoslova s Presvetim blagoslovio sudionike i mjesto, izgovarajući pri tom četiri posebna zaziva. Procesija se završila veličanstvenim pjevanjem psalma „Hvalite Gospodina, jer je dobar“.

U procesijama u Bogomoljama križonoša je bio Blažen Godinović Nikole i Jasenke, u Gdinju Zvonimir Visković, sin Marka i Merime, a u Sućurju identitet križonoše  odvajkada se držao u tajnosti, jer su to uglavnom bile osobe grijeha i pokore. Stoga su se oblačile u crnu odoru koja im je skrivala lice.

Stipo Marčinković