Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Promocija i otvorenje mobilnog studija Radio Marije BiH u župi Alojzija Stepinca u Orašju
20.3.2023.Orašje

U nedjelju, 19. ožujka 2023. četvrte korizmene nedjelje kroz godinu, upriličena je promocija RM BiH u župi Alojzija Stepinca u Orašju. Sveto misno slavlje u 11 sati predslavio je pater Mato Anić (ravnatelj i  glavni urednik RM BiH ) u suslavlju sa župnikom fra Bonom Kovačevićem.

" Molitva je nešto što ja činim pred Bogom, za sebe, za druge. Ali sveta misa je događaj kojeg Bog čini za cijeli svijet. Sve molitve svijeta, svih vjera, nisu ravne jednoj misi!" istakao je pater Mato. U pozadini današnjeg evanđelja, pater je potaknuo da svatko pokuša naći poruku za sebe. "Dva najsvetija mjesta u Orašju su svetohranište/oltar i bolnica. Zašto je oltar i svetohranište sveto, to nam je jasno. Oni su mjesta Božje nazočnosti među nama! Ali o snazi i važnosti bolesti premalo znamo. Isus je sv. Faustini rekao da jedna bolesna časna u samostanu privlači više milosti na taj samostan nego sve druge djelatne sestre u istom samostanu. Prema uzroku/razlogu i smislu, mislim da bolest možemo podijeliti u tri skupine: 1. Našom krivnjom, npr. prekomjerno pušenje, alkohol i bolesti koje nastaju iz svega prekomjernog. Našom krivnjom je nastala i našom zauzetošću treba biti i otklonjena; 2. Neskrivljena bolest (trpljenje nevinih). Bog je pripušta za spasenje grešnika. 3. Treća skupina su bolesti koje su nam dane da se Bog proslavi (da od njih ozdravimo).

No, ne zaboravimo, postoji bolest gora od tjelesne bolesti – bolest duha. A od svih duhovnih bolesti, vjerojatno je najgora zatvorenost Bogu i zlonamjernost. Živimo teško vrijeme. No, nijedno vrijeme nije bez znakova Božje nazočnosti. Jedan od njih je Radio Marija!" 

Pater Mato je zatim upoznao župljane sa značajem Radio Marije, koji je između ostaloga i odgovor na krizu vjere. "Poznato nam je da su danas mnoga crkvena djela i institucije u krizi (manjak zvanja – i u sjemeništu i bogosloviji, mediji, škole, pada pobožnost, postovi,...). Jedno od Božjih djela, Marijinih djela, unatoč krizi širi se. Štoviše, treba reći da je i nastalo kao odgovor Neba na krizu." Podijelio je sa župljanima značajne i ohrabrujuće podatke, npr. da danas RM broje 93 radijske postaje diljem svijeta.

Pater Mato je također istakao važnost nezamjenjive podrške volontera, te da je zahvaljujući upravo toj podršci omogućen projekt Radio Marije. "Radio Marija je odgovor na nedostatak povjerenja. Svi se borimo da imamo neku sigurnost. I manje više prati nas strah za sutra. I Crkva svoje institucije nastoji financijski osigurati. Iza RM ne stoji niti jedna župa, biskupija, njemački Caritas. Živimo od danas do sutra, izručeni Božjoj providnosti i velikodušnosti slušatelja." Pater je također skrenuo pažnju da je Radio Marija mjesto solidarnosti, tj. bogatiji pomažu siromašnije. Na kraju propovjedi, zaključio je da je "Radio Marija škola molitve: prenosimo mise, molimo krunice, časoslov; donosimo poticajne vjerske emisije; govorimo o humanističkim temama."

Nakon svete mise upriličen je blagoslov mobilnog studija Radio Marije u Orašju. Nazočni su bili župnik fra Bono Kovačević, članovi župnog pastoralnog vijeća, te ministranti. Nakon blagoslova, nastavljeno je s druženjem uz kavu sa župnikom i njegovim najbližim suradnicima, te ručkom. Atmosferu i toplu dobrodošlicu kako župnika, tako i župljana, pratio je predivan sunčani dan.

Župnik fra Bono Kovačević je već našao najbliže suradnike za Radio Mariju u Orašju: tehničku podršku (tehničara) i župljanku koja će animirati molitvu svete krunice. "Radio Marija zaista vjeruje u ovaj projekt mobilnog studija u Orašju, da će imati suradnika i volontera, te svu potrebitu podršku kako bi se Božja riječ širila i donijela svoje plodove. Naš mali/mobilni studij u vašem pastoralnom centru jeste dolazak Radio Marije među vas, kako biste vi na valovima RM plovili diljem BiH, Hrvatske i dijaspore. Krenut ćemo sa molitvenim programom, a vremenom nadamo se i s prigodnom emisijom. Još jednom veliko hvala župniku fra Boni na gostoprimstvu, hvala svim župljanima i suradnicima. Upućujemo poziv svima vama da se uključite u program RM i postanete članovi Svjetske obitelji RM."

Više o župi Alojzija Stepinca u Orašju i njenom djelovanju, možete poslušati na našem Youtube kanalu.

 Vaš Radio Marija!

Izvor: RM BiH