Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Promocija knjige "Svjedok svjetlosti" - monografija o fra Iliji Starčeviću"
1.6.2023.Tolisa

SVJEDOK SVJETLOSTI I POSAVSKI MOTIVI

 

Sinoć je u velikoj dvorani Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne održana promocija knjige „Svjedok svjetlosti – monografija o fra Iliji Starčeviću, osnivaču prve pučke škole u BiH“, autora Mate Nedića. Uz predstavljanje knjige, posjetitelji su mogli pogledati izložbu slika „Posavski motivi“ koja je nastala kao plod prošlogodišnje likovne kolonije organizirane u sklopu Dana Tolise 2022. godine.

Program su glazbom i pjesmom otvorile Ivona Dominković i Matea Pejić, a zatim je Jasna Mijatović, profesorica hrvatskoj jezika i književnosti, govorila o knjizi naglasivši kako Nedić nenametljivo čitatelja uvodi u knjigu o Starčeviću, oslikava njegov lik i njegovo doba te čitatelja sažeto upoznaje s kronologijom života fra Ilije Starčevića da bi u nastavku knjige razvio priču o najzanimljivijim i najvažnijim segmentima toga života. Također je istaknula da, ako se ima u vidu da proteklih dvjesto godina, koliko je prošlo otkad je Starčević otvorio školu u Tolisi, ovakvo djelo nije ponuđeno javnosti, onda Nedićeva knjiga ima poseban značaj, odnosno predstavlja temelj i daje smjernice za daljnje proučavanje kako fra Ilije Starčevića, tako i povijesti pučkog školstva u BiH.

Nakon prof. Jasne o knjizi je govorio i gosp. Petar Elez, viši arhivist i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru. Govoreći o knjizi istaknuo je kako je ona u povijesnom i kulturološkom smislu vrijedna ne samo stoga jer su u njoj, u maniri znanstveno-kritičkog pristupa obradi teme, sabrana i sažeta dosadašnja znanja i spoznaje o fra Iliji Starčeviću, nego i stoga što jasno i koncizno progovara o širim društveno-političkim okolnostima u kojima je fra Ilija djelovao i manje-više mukotrpno proživio svoje zemaljske dane. Gospodin Elez smatra kako je knjiga „Svjedok svjetlosti“ vrijedno publicističko djelo koje bitno doprinosi razumijevanju stoljetne povijesti te vjerskog i kulturnog identiteta Hrvata katolika, kako u Bosanskoj Posavini, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelini.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor Mato Nedić, prof. hrvatskoj jezika i književnosti, pisac, pjesnik i književni kritičar. Svoje kratko obraćanje započeo je pitanjima što su fra Iliji Starčeviću značili njegovi preci i što nama znači fra Ilija Starčević. Odgovorivši na ta pitanja, Mato Nedić je završio svoje izlaganje tvrdnjom kako bi sigurno fra Ilija Starčević bio ponosan na nas danas jer smo nastavili djelo koje je on započeo prije dvjesto godina kada je otvorio prvu pučku školu u BiH.

Prvi dio programa završen je glazbom i pjesmom spomenutih Ivone Dominković i Mateje Pejić, a ona je odlična voditeljica programa Katarina Marošević, prof. hrvatskog jezika i književnosti, najavila kako je u hodniku postavljena izložba slika „Posavski motivi“ koja je nastala kao plod likovne kolonije koja je organizirana u sklopu prošlogodišnje manifestacije Dani Tolise. Također je najavila kako su otvoreni i Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne i samostanska knjižnica te je stotinjak posjetitelja imalo priliku uz promociju knjige i izložbu slika,  pogledati i stalni postav Muzeja Vrata Bosne i bogatu i lijepo uređenu knjižnicu.

Oba kulturna događaja organizirana su u sklopu manifestacije Dani Tolise 2023. godine, a monografija „Svjedok svjetlosti“ objavljena je povodom 200. obljetnice prve pučke škole u Bosni i Hercegovini (Tolisa, 1823. – 2023.).