Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Proslava Presvetog Srca Isusova u Zvorniku
10.6.2018.Zvornik

Ako se jednom obratimo riječima: „Isuse, blaga i ponizna srca. Učini, naša srca po srcu svome!“ i posumnjamo u svome srcu u Njegovu ljubav, onda vjerojatno od svega toga nema ništa! Zato sam i predložio svojim vjernicima: „Ova naša molitva mora biti svakodnevna, neprestano i ustrajna!“ Vjerujem da su me poslušali. Naime, danas 8. lipnja je mala zajednica u Zvorniku proslavila svoj patron nakon tolikih desetljeća. Više od 70 godina čekali smo ovaj trenutak a mnogi ga nisu nikada dočekali. Sada neki tvrde kako jedva čekaju da se pomole u svojoj novoj crkvi. Do jučer smo molili da imamo barem neku malu prostoriju za svetu misu, pa smo u iznajmljenom prostoru za župni ured uredili i jednu prostoriju za svetu misu.

A onda smo po gradu tražili mjesto-lokaciju gdje bi se mogla napraviti nova crkva. Bilo je raznih uvjeravanja i svih mogućih tumačenja, od toga da u gradu nema mjesta do raznih skupljih i jeftinijih verzija. I na kraju, upravo temelji franjevačkog samostana i crkve svete Marije, jesu najbolja i najsigurnija lokacija za prošla i sadašnja vremena. Naime, crkva je ovdje bila stoljećima, pa je rušena, pretvarana u džamiju u nekoliko navrata, a onda je konačno došlo da se, uz Božju pomoć i dobre ljude, ponovno na franjevačkim korijenima, izgradi i župna crkva.

U misnom slavlju, danas na Fetiji je sudjelovalo desetak svećenika, par stotina vjernika. Svetu misu je predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup. U svojoj propovijedi na poseban način je naglasio: „Majčino srce je navijeneo upravo po srcu Isusovu koje nas je sve spasilo i otkupilo, koje se za sve nas darovalo!“Slavlje je pratio zbor iz Tolise „Mirjam“ i  „Zbor župe sv. Ane„ Domaljevac koji je prevodila s. Ana Oršolić. S njima su došli i članovi KUD-a „Kralj Tomislav“ te vjernici župe Ulice, predvođeni svojim svećenicima fra Martinom i Fra Petrom koji su predšasnici sadašnjeg župnika. Tu je  bio i fra Niko Josić, gvardijan iz Dubrava kod Tuzle, treći župnik i fra Josin predšasnik. Također je došao i dekan vlč. Bono Tomić s nekoliko svojih vjeernika. A sam prinos darova je bio uz sudjelovanje KUD-a Tolisa, te kolo nakon svete mise. Sviralo se i pjevalo istinski i radosno.

Nakon misnog slavlja i kola slijedio je zajednički ručak pod šatorom. Zs sve je bilo dovoljno jela i pića, a da bio svima doteklo pobrinuo se gospodin Dragan Milošević. Pod jelom su se izmijenjali svi svećenici koji su htjeli i čestitati patron, ali i kazati koju riječ utjehe i ohrabrenja.

Ovo misno slavlje je bilo istinski ispit i provjera, treba li Zvorniku crkva ili će i dalje Zvornik biti bez zvonika po kojem je i dobio ime? U svom kratkom izlaganju, Rajko Avramović je iznio povijeesne činjenice, te potvrdio kako nema više čekanja, jer i on sam ne može više da čeka. Uzoriti kardinal je obećao svoju svesrdnu pomoć, a i do sada je sve to potvrdio svojim potpisima i dopisima. Na kraju je župnik fra Josom Oršolić, zahvalio svim darovatelji, a neke je i poimence spomenuo, a onda je ponovno krenula pjesma i kolo.

Zvornik je još uvijek bez katoličkog zvonika, međutim danas je zvonio na sva zvona, jer se čak i u misno slavlje uklopila zvonjava sa susjednog tornja.

"Tebi majko misli lete, Majko ljubezniva i Moja je majka najljepši cvijet", jesu samo neke od pjesma kojima je završeno ovo prekrasno, tako dugo iščekivano misno slavlje i drugi susret vjernika, katolika srednjeg podrinja u Zvorniku.

I na  kraju je ostala svima jedna i jedina zadaća, da „Isus blaga i ponizna srca učini naša srca po srcu svome!“ Vjerujemo i nadamo se da će do iduće godine biti i blagoslov temelja.

 

Fra Joso Oršolić