Najave

9.12.2023. Podmilačje/Zagreb

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Sabor Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko u samostanu sv. Ilije u Zagrebu
23.11.2022.Sesvetska Sopnica/Zagreb

ubilarni dvadeset i peti sabor Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko sa sjedištem u Zagrebu održan je u subotu 19. studenoga u Franjevačkom samostanu sv. Ilije u Sesvetskoj Sopnici/Zagreb. Na saboru je sudjelovalo četrdesetak članova Udruge, a program je započeo Svetom misom koju je predvodio fra Stipo Alandžak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, u koncelebraciji su bili gvardijan samostana sv. Ilije fra Stipo Karajica i fra Marijana Karaula, član samostanskog bratstva na Gorici u Livnu.

Ravnatelj fra Stipo se u svojoj propovjedi osvrnuo na tekst iz Lukina evanđelja (Lk 18, 1-8) u kojemu Isus postavlja pitanje: „Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ i potaknuo sudionike Sabora na razmišljanje o tome što znači vjerovati, kako razlikovati živu vjeru od religije te osobno iskustvo od općih naučenih religijskih obrazaca. Istaknuo je kako u svim životnim krizama i teškoćama samo živa vjera uspijeva pronaći tragove Boga i prihvatiti Božji put. Takva živa, darovana i u neograničenoj slobodi prihvaćena vjera nije povlastica izabranih nego je svima ponuđena. Vjera za kršćanina nije privatna nego je poziv na djelovanje i svjedočenje i fra Stipo je zaključio kako na Isusovo pitanje iz Lukina evanđelja svaki vjernik mora odgovoriti, iščekujući, u vjeri, Kristov ponovni dolazak.

U pozdravnom govoru na početku Sabora fra Stipo je izvijestio o radu gimnazije u Visokom, predstavio različite projekte i planove njezinoga djelovanja. Između ostalog najavio je i po prvi puta do sada održavanje Dana bivših učenika i učenica Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, predviđen za 26. i 27. studenog 2022. godine te nazočne članove Udruge pozvao na sudjelovanje na proslavi.

Fra Marijan Karaula je sudionicima Sabora održao aktualnu temu o Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj i stradanju njezinih članova pri kraju Drugog svjetskog rata i poraću, iznijevši činjenice i podatke do kojih je došao u svojim istraživanjima.

Prije podnošenja izvještaja o djelovanju i aktivnostima Statutom predviđenih tijela Udruge, nazočne članove Udruge je pozdravio domaćin gvardijan samostana sv. Ilije fra Stipo Karajica. U prigodnim riječima prepoznati su franjevačko gostoprimstvo, otvorenost i uzajamnost koje nadahnjuje snaga visočkog susreta i duha, odjelotvoreni u djelovanju članova Udruge s bosanskim i hercegovačkim franjevcima.

U godišnjem izvješću predsjednik Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko u Zagrebu Vinko Hrkać je predstavio rad Udruge i projekte koji su na programu za ovu i sljedeću godinu, istaknuvši posebno organiziranje „dies academicus-a“ o nekadašnjem visočkom profesoru fra Šimi Šimiću. U svom obraćanju je istaknuo i vrijednost susreta članova jedne generacije i članova Udruge više generacija zašto je jako važno raditi na članstvu kroz različite aktivnosti Udruge.

Glazbeno duhovni sastav RiM, predvođen Slavkom Nedićem je popratio i obogatio liturgijsko slavlje kao i sam rad 25. sabora Udruge koji je završio zajedničkim objedom i druženjem.

                                                                                                                  Tekst i foto: Vinko Bakula