Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Slavlje sakramenta svete potvrde u HKM Aachen
23.5.2023.Aachen

Hrvatska katolička misija Aachen proslavila je u subotu, 20. svibnja 2023. godine, u 13 sati u crkvi svetog Križa sakrament svete potvrde. Za ovu svečanu prigodu je iz Berlina došao preuzvišeni gospodin mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij koji je u prepunoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za ukupno 29 kandidata. U koncelebraciji su uz preuzvišenog monsinjora bili fra Ivica Radić, voditelj HKM Aachen, fra Tomo Anđić, voditelj HKM Bruxelles i don Mirko Skorin, pastoralni skrbnik Hrvata u Liègeu.

Misno slavlje započelo je svečanim ulaskom ministranata, svećenika i monsinjora u crkvu. Dobrodošlicu preuzvišenom poželjeli su fra Ivica Radić te vjeroučiteljica gospođa Maja Vrhovčević.

Mons. Eterović je u svojoj homiliji istaknuo kako Isus u evanđelju govori značajne riječi te citirao Sveto Pismo: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine.“ (Iv 14, 15-17)

Naglasivši kako je Isus bio prvi branitelj, Bog i čovjek. No, drugi branitelj - Duh Sveti nije vidljiv materijalnim očima nego samo očima vjere.

Propovjednik je upozorio na današnjicu koja je posebno zahtjevna zbog velike sekularizacije koja donosi nove izazove pred sve ljude i Katoličku Crkvu. No, obećao je kako će nam svima Duh Sveti dati snagu. Zamolio je kandidate svete potvrde da nikada ne zaborave na jedan posebno drag jezik, a to je naš materinski - hrvatski jezik. Zazvao je Duha Svetoga kojeg će danas primiti da ostane uvijek uz njih kako bi bili i ostali svjedoci Isusa Krista. Monsinjor je homiliju završio jednostavnom porukom koja je glasila: „Ljubi Boga i ljubi bližnjega!“

Na kraju misnog slavlja fra Ivica je uputio čestitke krizmanicima i njihovim obiteljima. Na poseban način zahvalio je monsinjoru Eteroviću na dolasku i podjeli sakramenta potvrde.

Euharistijsko slavlje uveličao je zbor HKM Aachen pod ravnanjem gospode Joze Perlete i Eduarda Farkaša.

 

Tekst: Daniela Blažević

Fotografije: Ivana Kaliž i Ivana Oršolić