Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Susret podrške radu Zlatnog cekina
29.3.2021.Slavonski Brod

Centar za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama Zlatni cekin posjetili su 24. ožujka 2021. godine đakovačko - osiječki nadbiskup dr. Đuro Hranić; gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara; u ime župana Brodsko-Posavske županije pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu srb i branitelje Branko Sabo; ravnatelj bolnice „Dr. Josip Benčević“ i član upravnog vijeća Zlatnog cekina doc. dr. sc. prim. Josip Samardžić; predsjednik upravnog vijeća Zlatnog cekina fra Ivan Marić te predstavnica roditelja i naši djelatnici. Djeca iz vrtića Cekin i djeca iz našeg programa pružanja socijalnih usluga s par pjesama na početku su pozdravila naše goste.

Poslije kratkog nastupa djece gostima se obratio ravnatelj Centra fra Ilija Jerković i zahvalio što su posjetili Zlatni cekin koji je jedina ustanova za polivalentnu rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju od Dunava do Zagreba. Ovaj susret je zamišljen kao znak podrške ovome radu i ohrabrenje djelatnicima da i dalje zdušno nastave stručno pomagati djeci s teškoćama na ovom širem području. Kroz Zlatni cekin u 27 godina rada prošlo je puno djece. Njihov broj se stalno povećava. Prije desetak godina dnevno je bilo u našem Centru oko 150 djece na terapijama, a sada je preko 220 djece koja su svaki dan kod nas uključena u razne terapije i programe. U zadnje vrijeme među njima je sve više djece sa znakovima autizma. Oko 150 djece je na čekanju da se uključe u razne terapije i programe. Kako se njihov broj povećavao, Zlatni cekin je pomalo proširivao prostor i povećavao broj djelatnika uz pomoć donacija kao i skromnu podršku ove sredine. Međutim, s ovom pomoći, koju sada prima, teško je financirati 65 djelatnika i pružati ovako velikom broju pacijenata kvalitetnu pomoć. Kad se usporedi, kako jučer reče jedan naš gost, kolika se pomoć pruža djeci s teškoćama u Africi ili u Švedskoj ili nekoj drugoj zemlji u Europi, po tome se može mjeriti razvijenost i humanost neke sredine.  

Unatoč brojnim teškoćama i problemima, Zlatni cekin je postao na daleko poznata stručna ustanova koja je dobro opremljena tehničkim pomagalima i dobrim programima te je sve više tražena. Njegove usluge koriste djeca iz nekoliko okolnih županija i općina koje ništa ne pomažu za njegov razvoj. Da bi zadržao ovu kvalitetu rada i išao naprijed, Zlatni cekin treba veću društvenu pomoć i podršku. Kad bi svatko malo pomogao bilo bi puno lakše pokrivati troškove rada. Na tome će šira društvena zajednica trebati poraditi da bi kroz međužupanijsku suradnju više pomogla naš rad.

Voljeli bismo za tridesetu godišnjicu rada Zlatnog cekina, koja će biti za dvije godine, nadograditi novi dio prostora u Zlatnom cekinu kako bismo mogli primati i pomagati više djece s teškoćama i povećati broj djelatnika. Radovi su krenuli i ići će pomalo naprijed prema pomoći koja pristigne. Uz franjevačku otvorenost za suradnju i pomoć osobama s teškoćama u razvoju potrebna  je također pomoć i drugih dobrih ljudi. Ako mi sami nešto ne pokrenemo, tko zna koliko će još trebati čekati da se netko sjeti ove djece i njihovih potreba? Osim lijepih riječi, ovdje je potrebna i konkretna pomoć. I najmanja pomoć ovoj djeci će dobro doći. Bog dragi čini i danas čuda i zove nas na suradnju.

Ustanovu i radove na gradilištu koji su u tijeku razgledali su gosti i Nadbiskup, te na trudu, naporima i altruizmu koji svakodnevno ulažu za zdravlje najranjivije dječice s teškoćama u razvoju, posebno zahvalio stručnim djelatnicima 'Zlatnog cekina' riječima: "Ponosan sam što na području naše Nadbiskupije imamo ovakvu jednu ustanovu. Svjestan sam svih izazova s kojima se nosite, posebno u aktualnoj situaciji opterećenoj sve većim dugovima zdravstvenog sustava. Čestitam vodstvu Poliklinike što uspjeva podmiriti sve troškove koji nisu mali. Vaša upornost drži 'Zlatni cekin' na životu. Svjestan sam da vam treba pomoć u vašem radu na dobrobit djece kojima je vaša pomoć potrebna. Zato računajte da ću vam kao biskup pomoći kucati na sva vrata iza kojih bismo mogli očekivati potporu", kazao je mons. Hranić, te na podršci koju pružaju ovoj ustanovi zahvalio Gradu Slavonskom Brodu, Brodsko posavskoj županiji, brodskoj Općoj bolnici i svim znanim i neznanim podupirateljima.

"Želim također izraziti i duboku zahvalnost vama djelatnicima Poliklinike 'Zlatni cekin' kao i djelatnicima Dječjeg vrtića 'Cekin' jer da nema vas koji volite svoj posao i ovu djecu o kojoj brinete, koji ste velikoga srca i koji ste svjesni vrijednosti i plemenitosti svoga rada i poslanja, ne bi bilo ni ove ustanove. I ne zaboravite, dragi Bog svoje nikada ne ostavlja. Vjerujemo da će poslije svakog Velikog petka,  svanuti i uskrsno jutro. Volio bih da ovo potakne i druge da vam se pridruže", poručio je na koncu nadbiskup dr. Đuro Hranić.

Izvor: Zlatni cekin