Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Susret Vijeća za misije i evangelizaciju na Malti
9.9.2019.Bahar ic-Caghaq/Malta

Odmah po završetku susreta Vijeća za pravdu, mir i skrb za sve stvoreno, u Franjevačkom centru Porcijunkula, koji se nalazi u mjestu Bahar ic-Caghaq na Malti, od 6. do 9. rujna održan je susret pročelnika Vijeća za misije i evangelizaciju. Susret je održan s ciljem stvaranja Franjevačke mediteranske mreže, čija zadaća je zajednički pronaći put susreta, prihvaćanja i bratskog suživota, s posebnim naglaskom na trenutačnu problematiku s migrantima. Uime Generalnog vijeća za misije i evangelizaciju Uprave Reda susretu je predsjedao kolumbijski franjevac fra Alonso Morales. Franjevačku provinciju Sv. Križa – Bosnu Srebrenu na ovom skupu je predstavljao fra Damir Pavić, pročelnik Vijeća za misije i evangelizaciju. Sastanku je u prvom dijelu nazočio također fra Franjo Radman, pročelnik Vijeća za pravdu i mir te također bosanski franjevac fra Vlatko Marić, novoimenovani pročelnik Vijeća za misije i evangelizaciju frankofonskog područja Francuske i Belgije.

Nakon kratkog predstavljanja svih sudionika, u prvom dijelu susreta postavljeno je pitanje: Što kao franjevci možemo učiniti po pitanju aktualnoga problema migranata u mediteranskom području? Uslijedilo je zatim prvo predavanje na temu osnivanje Franjevačke mediteranske mreže, koje je održao talijanski franjevac fra Paolo Quaranta. Podsjetio je kako se ovaj susret održava u godini kada naš Red obilježava 800. obljetnicu susreta sv. Franje i sultana. Ujedno je podsjetio na činjenicu da se nalazimo na otoku Malti, mjestu gdje su ondašnji domoroci iskazali svoje gostoprimstvo apostolu Pavlu nakon doživljenog brodoloma. Zapitao se kako u današnje vrijeme na sličan način probuditi osjećaj humanosti te otvoriti vrata onima koji bježeći iz nesigurnih područja traže spas i pomoć u europskim državama? Pritom je pojasnio ideju osnivanja mreže, kako bi se stvorilo potrebno ozračje bratske kulture i stekli preduvjeti za prihvat onih kojima je potrebna pomoć. Naglasio je kako je čitav prostor Mediterana mjesto na kojem su sudaraju tri kontinenta, susreću brojne nacije, kulture i religije te kako franjevci trebaju doprinijeti kulturi suživota i međusobnoga uvažavanja na ovom području. Mediteransko more je usporedio s onim Galilejskim, ustvrdivši kako ono treba postati mjesto uvažavanja triju religija: židovstva, kršćanstva i islama. Potrebu da svoje franjevaštvo u današnje vrijeme posvjedočimo konkretnim svjedočanstvom evanđeoskog života prema potrebnima potkrijepio je riječima našega utemeljitelja sv. Franje: Propovijedajte evanđelje, ako je potrebno čak i riječima! Citirao je i riječi pape Franje da sve religije mogu živjeti bratski život bez izgradnje zidova koji ih dijele.

Nakon predavanja, tijekom idućih zasjedanja, svi sudionici su imali priliku iznijeti vlastita iskustva života u pojedinim dijelovima Mediterana u kojima se braća franjevci suočavaju osobito s problematikom migranata. Tako je svoje svjedočanstvo podijelio fra Musas Kapend, franjevac iz Konga, koji trenutno živi u franjevačkom samostanu u Marakešu u Maroku. Iznio je podatak o velikom broju migranata koji se trenutno nalaze u toj sjevernoj afričkoj državi te objasnio kako franjevci u okviru svojih mogućnosti pokušavaju na različite načine pomoći tim ljudima. Zanimljivo iskustvo je podijelio i fra Lucas Gregor, fratar koji pripada Kustodiji Svete zemlje, a trenutačno je na službi na grčkom otoku Rodosu. Prisutnima je pojasnio svu problematiku oko pristizanja novih migranata na taj otok kao i u druge otoke koji su na migrantskoj ruti prema zapadu.

Posljednjega dana susreta upriličen je obilazak Franjevačkog centra na Malti koji nosi zanimljivo ime: Laboratorij za mir – Ivan XXIII. Centar je nastao u turbulentnim vremenima prošloga stoljeća, kada je svijetu prijetila velika opasnost od svjetskoga rata, a u to vrijeme veliki doprinos miru bila je papinska enciklika Pacem in terris. U ovom Centru, zalaganjem poznatoga karizmatičnog malteškog franjevca koji se zove fra Dionysius Mintoff, otvoreno je prihvatilište za migranate koji iz susjednog afričkog kontinenta pristižu na otok. Pojasnio je da je na otoku Malti danas oko 20.000 migranata. Ovaj 89-godišnji franjevac koji zrači jednostavnošću i dobrotom, uz malu potporu vlasti, čini sve što je u njegovoj mogućnosti da olakša život ovim ljudima koji su „zapeli“ na ovom otoku. Mnogima je pronašao posao i riješio njihov status na otoku. Proveo nas je kroz Centar gdje smo imali priliku vidjeti brojne migranate koji većinom dolaze iz subsaharskog područja Afrike.

Već prvoga dana susreta formirane su tri radne skupine u kojima se vodila rasprava o trima ključnim aspektima djelovanja: pastoralu mladih u franjevačkoj obitelji, promicanju kulture susreta i dijaloga te pitanje migranata. Svaka skupina pokušala je ponuditi svoja razmišljanja i prijedloge za konkretno djelovanje. Na koncu su doneseni i neki konkretni zaključci. Iduće ljeto 2020. godine na talijnskom otoku Lampedusi održat će se Kamp za franjevce u formaciji te za članove franjevačke mladeži. Pismo s pozivom bit će upućeno svim provincijima. Također je odlučeno da je potrebno stvoriti bazu podataka te uvezati sve fratre koji su uključeni u rad s migrantima. Podatke o fratrima trebaju poslati sva provncijska Vijeća.

Na koncu svi sudionici su se složili kako je ovaj susret bio važan korak u razmjenjivanju međusobnog iskustva te pomogao svima da prepoznamo na koji način, vodeći se Franjinim načelom za djelovanje braće secundum loca et tempora, odgovoriti suvremenim izazovima i ostati vjerni evanđeoskoj zapovijedi ljubavi.

FIA