Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Svečani redovnički zavjeti 11 franjevaca Bosne Srebrene
7.10.2019.Vitez

U nedjelju 6. listopada u župi sv. Juraja u Vitezu, pod svetim euharistijskim slavljem u 11 sati, upriličen je uistinu svečan i nezaboravan događaj za župu Vitez, ali i cijelu Franjevačku provinciju Sv. Križa – Bosnu Srebrenu. Naime, 11 mladih franjevaca naše Provincije, od kojih su čak četvorica iz župe Vitez, položili su svečane (doživotne) redovničke zavjete obećavši da će slijediti Krista po uzoru sv. Franje živeći trostruki redovnički zavjet: poslušnosti, siromaštva i čistoće.

Svetu misu na vanjskom oltaru ispred crkve sv. Juraja predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, uz koncelebraciju župnika fra Velimira Bavrke, ostalih pristiglih svećenika te mnoštva domaćeg puka i vjernika pristiglih iz različitih krajeva.

Provincijal se u svojoj propovijedi osvrnuo na riječi sv. Pavla upućene Timoteju: "Nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego nam je dao duha snage, ljubavi i razboritosti". Istaknuo je kako su u današnjem vremenu važni uzori, osobe koje će pružati živo svjedočanstvo vjere. Mladu braću koja daju svečane zavjete podsjetio što su to redovnički zavjeti: potpuno predanje samoga Bogu kao vrhunski čin ljudske slobode. Poručio im je zatim da se ne boje životnih iskušenja na putu kojim su krenuli, jer Bog je uvijek svjetlo u svakoj krizi. Sve nazočne, a na osobit način roditelje zavjetovanika, je podsjetio da ustrajnom molitvom prate svoju djecu na putu kojim su krenuli.  

Mladi franjevci koji su položili svečane zavjete su: fra Josip Adrić – župa Tolisa, fra Zoran Topalović – župa Vitez, fra Josip Jazvić – župa Gornja Dubica, fra Antonio Baketarić – župa Rumboci, fra Dario Matanović – župa Tuzla, fra Antonio Gašić – župa Sivša, fra Nikola Matošević – župa Nova Bila, fra Mislav Jozić – župa Rama/Šćit, fra Zdenko Frljić – župa Vitez, fra Fabio Badrov – župa Vitez i fra Oliver Livančić – župa Vitez.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedio je zajedničko druženje i ručak, kojeg su zajedno sa svojim ujacima pripremili gostoljubivi župljani Viteza. Neka ih Bog blagoslovi poradi njihove otvorenosti srca.

Bogu hvala za mladu braću, koja su se odvažila po primjeru sv. Franje krenuti za Kristom i predati mu svoje živote. Od srca im želimo ustrajnost u onome što su obećali. Neka ih prati zagovor i zaštita Blažene Djevice Marije, Kraljice Franjevačkog reda.  

 

FIA