Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Anti Padovanskom

E-mail Ispis PDF

Beograd - U utorak 14. ožujka u crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu proslavljen je prvi od trinaest utoraka pred blagdan sveca cijeloga svijeta. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit u koncelebraciji s domaćinima samostana sv. Ante, braćom franjevcima: fra Benediktom, gvardijanom, fra Ilijom, župnikom i fra Leopoldom te sa svećenicima don Aleksandrom Kovačevićem, generalnim vikarom, mons. Markom Čolićem, vlč. Ivanom Poletom, župnikom u Jagodini i vlč. Tonijem Kragolom, tajnikom.

Na svetoj misi okupio se lijepi broj župljana, ali i hodočasnika grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar je u svojoj prigodnoj propovijedi istaknuo da smo svi mi hodočasnici, te da danas, na ovaj prvi utorak u čast sv. Anti, želimo učiniti prvi korak. Taj prvi korak neka bude u sabranosti. Jučer smo proslavili i četvrtu godišnjicu pontifikata pape Franje koji je istaknuo jednu veliku poruku posebno o obitelji. Obitelj je velika tajna. Toliko više jer smo i mi u Beogradskoj nadbiskupiji u Sinodalnom procesu. Stoga se pitamo: “Što Duh Sveti želi od Crkve beogradske. Što Bog želi od obitelji u našoj Nadbiskupiji? O tome ćemo razmišljati kroz trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante. Posebno o papinoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia – Radost Ljubavi. Radost ljubavi koja se živi u obiteljima također je radost Crkve. Želja za obitelji je i dalje živa, posebno među mladima, i iz toga Crkva crpi nadahnuće, a iz toga nadahnuće crpi i naša Sinoda koja je uzela slogan Ecclesia – Familia Dei (Crkva – Božja obitelj).

I zato smo ove utorke posvetili upravo obiteljima. Jer je obitelj dom, kuća života, škola života. Danas mnogi žele srušiti institucije braka i obitelji. Pa u konačnici i života. Danas je najveće pitanje o životu. U obitelji nastaje novi život, a život je tajna ljubavi. Zato kroz ovih 13 utoraka otvorimo naša srca da upoznamo Ljubav. A Ljubav je Bog. Neka nam ovi utorci i priprema za proslavu blagdana sv. Ante budu stvarno vrijeme posebnog nadahnuća, zaključio je mons. Hočevar.

 

Fra Ilija Alandžak

 

Trenutno se nalazite na: Naslovnica