Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Obljetnica nevino stradalih u Trusini u znaku uskrsne radosti

E-mail Ispis PDF

Trusina/Podhum-Žitače - Na sam dan Uskrsa, povodom 24. obljetnice nevino stradalih katolika i Hrvata u Trusini, okupili smo se kako bismo polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom izrazili poštovanje prema stradalima, njihovim obiteljima i prijateljima, ali i osudili svako nasilje, mržnju i osvetu.

Posvijestili smo činjenicu da i usred patnje i besmisla, usred gubitka najdražih i praznine koja ostaje nakon njih, ostaje nada da na ovom zemaljskom putu nismo sami, da su drugi s nama u povezanosti i zajedništvu i da će naš zajednički milosrdni i pravedni Bog – Bog utjehe preobraziti naše patnje i dati smisao našim životima do ponovnog susreta s njim u vječnosti.

Uslijedilo je polaganje vijenaca nakon čega je fra Nikica izmolio opijelo, te smo se potom svi uputili u Žitače gdje smo u župnoj crkvi slavili svetu Misu za sve poginule, ali se i radovali Kristovom Uskrsnuću.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Nikica Vujica u koncelebraciji s fra Slavkom Topićem, fra Darkom Drljom i župnikom fra Marinkom Štrbcem. Prigodnu riječ, iz koje se imalo što i čuti i zapamtiti, uputio je fra Nikica. „Važno je imati svijest o prisutnosti Isusa u njegovoj Crkvi. Poslije Uskrsa Isus je rekao: Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. To znači: sada živi među nama, prisutan je u našim životima onaj koji je pobijedio zlo na križu. To nas čini sigurnima, to daje novi vid u našem životu. Poslije uskrsnuća, Isus je rekao i ovo: Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, ja sam sa njima. Možda nismo ni svjesni da je njegova prisutnost među nama, važnija od svih naših aktivnosti“, naglasio je fra Nikica, te dodao: "Vjernici ovoga kraja, kao i svi stradali u proteklom ratu, doživjeli su velike patnje i boli. Ipak u toj boli ostaje utjeha vjere. Uskrsnuće Isusovo pokazuje: Mržnja nema zadnju riječ, ni zločin nema zadnju riječ, ni zločinac nema zadnju riječ, ni smrt nema zadnju riječ – nego opraštanje i ljubav imaju definitivno zadnju riječ u životu.“

Uskrs je okupio vjernike cijele župe, ali i one koji su pristigli u svoj rodni kraj, te je i samo mjesto oživilo nekom posebnom uskrsnom radošću. Po završetku svete Mise jedni drugima smo poželjeli blagoslovljen Uskrs. Neka u nama živi uskrsna snaga i neka nas kroz život vodi vjera i nada. I kada nam se učini da smo slomljeni, sjetimo se Golgote i razumjet ćemo da smo baš tada Kristom blagoslovljeni.

 

Nikolina Marčić

 

 

 

Trenutno se nalazite na: Naslovnica