Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava Šimunova – 2017.

E-mail Ispis PDF

Dubrave - Svake druge subote u mjesecu svibnju slavi se Šimunovo (dan Sluge Božjeg fra Šimuna Filipovića). Tako je bilo i ove godine. Naime, u subotu, 13. 5. 2017., svečano je proslavljeno Šimunovo u samostanskoj i župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama.

Ovom slavlju prethodila je i trodnevnica u kojoj smo molili zavjetne molitve za skoro proglašenje blaženim fra Šimuna Filipovića a u propovijedima smo tumačili značenje i vrijednost „biti svetim“. Narod Božji je rado sudjelovao u ovoj trodnevnici.

Ako se uzme u obzir „ona stara“ koja kaže: „Po jutru se dan poznaje“, a toga jutra, 13. svibnja 2017., padala je jaka kiša, nikako se nije mogla primijeniti na dan slavlja jer smo ipak isprosili od Boga, lijepo vrijeme, te smo „okupani suncem“ dočekali i proslavili Šimunovo.

Iz filijale u Bijeloj, organizirana je bila procesija do samostanske crkve u Dubravama u kojoj se molilo i pjevalo, a sudionici-hodočasnici, bili su svečano odjeveni u narodne nošnje predvođeni procesionim križem i zavjetnim stijegom.

Velik broj hodočasnika je prispjelo na slavlje u Dubrave. Tako su došli vjernici-hodočasnici sa svojim ujacima iz Tuzlanskog i Toliškog samostanskog područja, zatim vjernici sa svojim „parocima“ iz župa brčanskog dekanata. Sve u svemu: bilo je prisutno na misnom slavlju oko 1000 duša.

Svečanu sv. misu slavio je fra Stipo Kljajić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, uz koncelebraciju 24 svećenika.

Nakon sv. mise, slijedilo je „narodno veselje“ i agape „pod šatorom“. Razvilo se kolo na platou ispred samostanske crkve, koje je bilo predvođeno dvama KUD-ma iz Bijele i Zovika.

Duhovno bogastvo Šimunova ponijeli su sa sobom vjernici-hodočasnici, primjetno zadovoljni, te se vratili u svoje župe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samostan Dubrave

Trenutno se nalazite na: Naslovnica