Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Muzej Franjevačkoga samostana u Fojnici dobitnik nagrade "Bosanski stećak"

E-mail Ispis PDF

Sarajevo/Fojnica - Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine upriličio je 8. lipnja svečanost uz Međunarodni dan arhiva u foajeu Međunarodnoga centra za djecu i omladinu u sarajevskom naselju Grbavica. Tom je prilikom održana i službena dodjela priznanja za arhivistički razvoj bh. pamćenja. Ovogodišnji dobitnici priznanja Bosanski stećakbili su Muzej Franjevačkoga samostana Svetoga Duha u Fojnici te književnik Halid Kadrić.

Priznanje u vidu plakete za doprinos razvoju bh. arhivistike dobila je arhivistkinja Arhiva Unsko-Sanskoga kantona Reska Mehdin. Nagrađenima je, u ime premijera Federacije BiH, nagradu uručio direktor Arhiva Federacije Ademir Jerković.

U prvom dijelu programa voditelji su naglasili kako je svaki od predloženih kandidata ispunio propisane uvjete. O Muzeju Franjevačkoga samostana Svetoga Duha u Fojnici rečeno je: „Razmatrajući prijedloge za dodjelu priznanja, komisija je utvrdila da je samostanski muzej u Fojnici važno mjesto kulturne baštine Bosne i Hercegovine poznato po svom muzeju, galeriji, arhivu i knjižnicama.” Dodano je i kako samostanski muzej u Fojnici prati i promjene u društvu i svojim aktivnostima sudjeluje u kulturnom i gospodarskom razvoju zemlje.

Nakon kratkoga predstavljanja djelatnosti svih dobitnika nagrada, pristupilo se svečanoj dodjeli. U ime Muzeja Franjevačkoga samostana Svetoga Duha u Fojnici nagradu je primio kustos Muzeja fra Janko Ljubos.

Samostanski muzej u Fojnici posjeduje nekoliko zbirki vrijednih predmeta koji su kategorizirani kao muzejska zbirka, zbirka arhivskog materijala, galerija umjetničkih slika i dvije knjižnice. Sve zbirke zajedno predstavljaju kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, očuvano po rukama franjevaca Bosne Srebrene.

 

Svjetlo riječi

Trenutno se nalazite na: Naslovnica