Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava sv. Ante u Sućurju na otoku Hvaru

E-mail Ispis PDF

Sućuraj/Hvar - Mještani Sućurja na otoku Hvaru ove su godine u utorak 13. lipnja vrlo svečano i na poseban način proslavili svetkovinu sv. Ante Padovanskoga u čijoj je crkvi euharistijsko slavlje predvodio župnik Vrbanja i Svete Nedjelje don Ivica Babić, a koncelebrirali su župnik fra Stipo Marčinković i hvarski dekan i župnik Vrboske i Selaca na Hvaru don Emil Pavišić.

U misnom slavlju, osim brojnih mještana, sudjelovali su nastavnici i djeca mjesne osnovne škole „Ante Anđelinović“ te jedna veća skupina vjernika iz Zaostroga. Liturgijsko pjevanje predvodio je ženski sućurajski župni zbor. Prije misnog slavlja pročitan je « Život «, životopis, sv. Ante. Na kraju euharistijskog slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Gornju i Donju Bandu, prošla je tradicionalna procesija u tijeku koje su se pjevale pjesme na čast sv. Anti. Svečev kip nosili su mladići Ante Franičević, Antonio Vujatović, Ivica Marinović, Joško Radić i Zoran Mihaljević. Dizanjem i spuštanjem kipa sv. Ante ispred njegove crkve blagoslovljeni su nazočni misari i mjesto Sućuraj.

Nakon procesije župnik Babić blagoslovio je cvijeće i nazočnu djecu. Potom je u osnovnoj školi održana prigodna školska predstava. Bila je to predstava i za kraj školske godine. Ove godine na novoj sućurajskoj tržnici priređena je izložba etnografskih ručnih radova pod nazivom „ Vrijedne ruke naših žena“. U mnoštvu tih radova bilo je i onih starijih od stotinu godina. U blizini etno-radova bili su postavljeni stolovi na kojima su se nalazili razni mjesni kuhinjski specijaliteti i pića s kojima su Sućurani i Sućuranke željeli počastiti svoje goste, prijatelje i turiste. S tim su ove godine počeli oživljavati stare običaje u povodu svetkovine sv. Ante. Naime, slavljenje sv. Ante u Sućurju potječe iz 1646. godine, kada su franjevci iz Zaostroga, bježeći pred turskim nasiljima, sa svojim pukom došli u Sućuraj, gdje su izgradili svoj samostan, a 1663. godine i crkvu Svetoga Ante, čija se svetkovina nekada naveliko i danima slavila. Tada su se održavali sajamski dani. Zbog revitalizacije starih običaja ove je godine u prelijepoj crkvi Sv. Ante, pod nazivom „More i kamen kao platno“, otvorena i izložba pedesetak likovnih radova slikara iz Sućurja: Josipa Slavića, Svetena Godinovića-Kike, Joze Vuljana, Ivice Vujnovića, Ivana Vuljana, Srđana Kačića Bartulovića, Juštine Paripović, Roka Grubića, Pavla Piacuna, Zlatka Jeličića, Irme Ukropine, Veljka Radovnikovića i Helene Slavić.

Ono što se ove godine kao najvrednije dogodilo u Sućurju u proslavi svetkovine svetoga Ante Padovanskoga je zajedničko nastojanje i djelovanje svih Sućurana i Sućuranki, bez obzira na svjetonazorsku i stranačku pripadnost, da svetkovina svetoga Ante bude sveopća mjesna pučka fešta. Da to bude tako nastojao je i mjesni maestro Krsto Jerković koji je u popodnevnim satima svetkovine sv. Ante svojim lijepim pjevanjem i ugodnom glazbom zabavljao sve one koji su se našli u Sućurju.

 

Fra Stipo Marčinković

 

 

 

 

 

Trenutno se nalazite na: Naslovnica