Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Susret generalnog ministra s Framom i Trećim redom

E-mail Ispis PDF

Humac - U nedjelju, 18. lipnja, generalni ministar Reda Manje Braće, fra Michael Anthony Perry, zajedno sa svojim Definitorijem i Provincijalima Južnoslavenske Konferencije, u sklopu pohoda istoj, stigao je Humac oko 10 sati, gdje su ga dočekala braća na čelu s gvardijanom, fra Darijem Dodigom. Nakon kratke molitve u staroj crkvi, gosti su se zaputili u novicijatski vrt gdje su, u ugodnom druženju i upoznavanju naše zajednice, proveli vrijeme do sv. mise.

U 11 sati započelo je svečano euharistijsko slavlje namijenjeno članovima FSR-a i Frame Južnoslavenske konferencije. Slavlje je predvodio o. provincijal, dr. fra Miljenko Šteko, propovijedao General, a koncelebriralo je oko 40 svećenika. Slavlje su uveličali naši novaci dostojanstvenom liturgijskom asistencijom pod ravnanjem ceremonijera, fra Stipana Klarića, kao i Zbor Frame Hercegovina svojim prekrasnim pjevanjem i sviranjem koje je više puta osmijeh na lice izmamilo i ocu Generalu, pod ravnanjem fra Zvonimira Pavičića.

Na početku je Generala i Definitorij predstavio fra Joško Kodžoman, provincijal provincije presv. Otkupitelja. Potom su ukratko život i djelovanje FSR-a i Frame predstavili nacionalna ministra Bosne i Hercegovine, Matea Galić, te nacionalna predsjednica, Doris Trogrlić. Pozdravima i zahvalama pridružili su se na koncu misnoga slavlja humački gvardijan koji je Generalu uručio prigodne darove u ime samostana, provincije i članova franjevačke obitelji Trećega reda.

Fra Michael nas je u svojoj prigodnoj homiliji pozvao biti službenicima mira, pomirenja i milosrđa, svjedočeći zajedništvo cijele franjevačke obitelji. Mnoštvo članova FSR-a i Frame pristiglih iz svih krajeva naše Bosne i Hercegovine, njih nešto više od 1000, ispunjajući humački liturgijski prostor i iznutra i izvana, s oduševljenjem je prihvatilo Generalove poticaje, te se nakon zajedničke fotografije po svršetku svetoga bogoslužja, okrjepe koju su im posluživali vrijedni i neumorni humački framaši, i druženja koje je trajalo do kasnih poslijepodnevnih sati, radosni vratili svojim domovima.

Mir i dobro!

 

fra Antonio Šakota

Trenutno se nalazite na: Naslovnica