Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


25. obljetnica rušenja crkve sv. Marka na Plehanu

E-mail Ispis PDF

Plehan - O 25. obljetnici rušenja crkve sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini služena je u nedjelju, 2. srpnja 2017. u prostorijama privremenog plehanskog samostana Misa zadušnica za pokojnu crkvu. Naime, nakon zauzimanja Plehana 2. srpnja snažna eksplozija odjeknula je cijelim tim krajem, kada su točno u 19 sati agresori sa dvije tone eksploziva velebnu plehansku ljepoticu u potpunosti zbrisali sa lica zemlje pri čemu je stradao i samostan.

Za taj strašan događaj, na žalost do danas još nitko nije odgovarao. Od povratka franjevaca na Plehan svake se godine na taj dan i sat na Plehanu služi Misa sjećanja na taj nemili događaj i moli da se takva zla više nikada ne događaju. .

Misno slavlje uz domaće franjevce predvodio je ovogodišnji mladomisnik Bosne Srebrene fra Dario Džigumović, koji je svoj đakonski praktikum služio na Plehanu. Uz vjernike na misi su nazočni bili i predstavnici društveno-političkih vlasti na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom Davorom Čordašem. Pjevanje je animirao zbor župe Male Gospe iz Ulica kod Brčkog.

U svojoj homiliji domaći gvardijan fra Anto Tomas zahvalio je svima koji su se vratili u taj opustošeni kraj te unatoč svim poteškoćama tu žive i pokazuju da tu ima budućnosti.

„Nakon 25 godina zla koje se ovdje dogodilo naš ovogodišnji mladomisnik fra Dario, koji također ima 25 godina, znak je da ovdje ima života, da je moguće ovdje razvijati demokraciju. Mi smo franjevci pozvani širiti mir i dobro. Nije ovdje lako biti svećenik, al uz Božju pomoć vjerujemo da će i ovdje procvasti život“, rekao je među ostalim gvardijan fra Anto te pozvao svećenike iz Hrvatske, u čijim su župama vjernici iz toga dijela Bosanske Posavine da prepoznaju u tim krajevima ranjenog Gospodina te budu Šimuni Cirenci koji će pomoći Isusu nositi križ. Druženje je nastavljeno uz zajedničku večeru.

 

Brankica Lukačević

Trenutno se nalazite na: Naslovnica