Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Srebrenica - komemoracija i molitva za sve žrtve rata

E-mail Ispis PDF

Srebrenica - Kada je rat, onda stradavaju, onda ginu svi, a najviše nevini i nedužni. Zato se i zove rat. To je stanje općeg nereda, smrt i bezakonje se širi na sve strane i ne bira koga će stići. Toliko je gladna i nemilosrdna da sve želi staviti pod svoj plašt! Tek malobrojni uspiju njoj izmaći, pronaći izlaz iz rata.

Danas 11. srpnja se molimo za žrtve rata i ljudskog bezumlja, molimo za sve nevino i nedužno stradale, ali molimo i za one koji ratove pokreću da to više ne čine. Ratom se ništa ne postiže. Jedino u miru i razumijevanju možemo pokazati svoje ljudstvo, a ratom pokazujemo samo svoju okrutnost, nevjeru i mržnju kojoj smo se prepustili. Molim sve vas da molimo za mir i da više nikada ne bude rata. Nikada i nigdje!

Komemorativna sjednica skupštine općine Srebrenica posvećena svim nevinim žrtvama u Srebrenici je bila u ponedjeljak 10. srpnja u Srebrenici. Sjednicu je sazvao predsjednik skupštine Alija Tabaković, a sudjelovali su predstavnici vjerskih i civilnih vlasti. Okupljenima se kratim govorom obratio načelnik općine Mladen Grujičić.

Obilježavanje 22. obljetnice stradanja-genocida u Srebrenici je imalo dva dijela:

- komemoracija u memorijalnom centru gdje su bile prisutne mnogobrojne delegacije iz BiH i okruženja, ambasade raznih zemalja, vjerski i državni službenici, predstavnici udruga.

- vjerski dio: oproštaj i sahrana/đenaza te identificiranje još 71 žrtve iz rata, tj. stradanja u Srebrenici 1995.

Obilježavanje tragedije Srebrenice sve više opominje i poziva sve institucije i pojedince da se zajedno upitamo kako i što možemo učiniti za ljepše danas i bolje sutra. Mnogo se priča o prošlosti i dobro je da se ne zaboravi, ali samo stvarnom izgradnjom mira i oproštenjem možemo iskreno započeti s obnovom duhovnih i materijalnih ruševina, kojih i nakon 20 i više godina još uvijek ima na sve strane, a u Srebrenici, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Živeći u prošlosti ništa ne možemo izmijeniti ni popraviti. Moramo se zajedno puno više potruditi oko sadašnjosti i samo tako možemo napraviti ljepšu i sretniju budućnost.

 

fra Joso Oršolić

Trenutno se nalazite na: Naslovnica