Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


XIX. hodočašće na grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića

E-mail Ispis PDF

Uzdol - U subotu, 15. srpnja 2017. u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol, točnije u mjestu Donja Vast odnosno na lokalitetu Purićevina, gdje se nalazi grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, organizirano je devetnaesto hodočašće.

Euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima uz koncelebraciju šest svećenika predvodio je i pod njim propovijedao vlč. Josip Majić, župnik župe Solakova Kula. Uz vlč. Majića u slavlju Svete mise koncelebrirali su još i vlč. Ivo Tomić, fra Slavko Topić, fra Marinko Štrbac, fra Jure Perić, fra Ivan Jelić i vlč. Ivan Karača.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, obavijesti i zahvale izrekao je mjesni župnik vlč. Ivo Tomić.Tijekom Službe Riječi, tekst prigodnog čitanja i psalma pročitala je Marija Krajinović.

Nakon što je fra Slavko pjevajući navijestio tekst Lukina evanđelja nazočnima se obratio predvoditelj euharistijskog slavlja vlč. Josip koji je tijekom nadahnute propovijedi izrekao promišljanja vezana za pojam mržnje, kušnje, straha, pouzdanja, zavjeta ... U završnom dijelu propovijedi pozvao je nazočne hodočasnike da nastoje stvarati bolji i ljepši svijet.

Po završetku euharistijskog slavlja fra Slavko Topić izmolio je molitvu Opijela. Hodočasnici su prije i poslije zavjetne Mise, u molitvama obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu Pomirenja.

Zbog svete katoličke vjere i ljubavi prema svom hrvatskom narodu fra Stjepan Barišić je mučen i pogubljen od prozorskog partizanskog odreda i domaćih partizana u zaseoku Čorbadžići u Donjoj Vasti, 3. veljače 1944., u 63. godini života. Dva mjeseca nakon ubojstva dopustili su da mu se tijelo pokopa u šumi pokraj groblja. Vjernici su u tajnosti oko pedeset godina hodočastili na grob, a sada narod Uzdola, Neretvice i cijele Rame organizirano posjećuje grob fra Stjepana Barišića. Na tom mjestu, gdje je bio samo križ, župna zajednica je napravila oltarnu ploču i spomenik.

 

M.R.

Trenutno se nalazite na: Naslovnica