Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslavljen patron župe Sv. Marija Anđeoska u Sesvetskoj Sopnici

E-mail Ispis PDF

Sesvetska Sopnica/Zagreb - U srijedu, 2. kolovoza, na blagdan Sv. Marije Anđeoske, u franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici okupio se velik broj vjernika i štovatelja Gospe od Anđela, kao i brojni hodočasnici i prijatelji pristigli iz drugih zagrebačkih župa.

Proslavi ovogodišnjeg Gospinog blagdana i župnog patrona prethodila je duhovna priprava kroz slavlje trodnevnica koje je predvodio sopnički župnik fra Zdravko Dadić. Tih večeri su se okupljali vjernici i hodočasnici na pokorničko bogoslužje, krunicu sv. Franje i prigodna razmatranja marijanskih pobožnosti, obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima.

Prvi dan trodnevnice bila je duhovna obnova za mlade, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan tema oprosta, s posebnim naglaskom na dobivanje Porcijunkulskog oprosta. Posebnost ovog blagdana je potpuni oprost od vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu Svete ispovijedi, pričestiti se, te izmoliti Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu i vjerovanje na nakanu Svetog Oca.

Na sam blagdan Gospe od Anđela u srijedu, jutarnju misu u 9 sati predvodio je fra Stipo Karajica, župni vikar u Sesvetskoj Sopnici. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je mons. Zlatko Koren, župnik u zagrebačkoj župi sv. Blaža, a suslavili su gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu fra Božo Lujić, bivši dekan sesvetsko-vugrovečki, sada župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Dobri Pastir u Brestju vlč. Ivan Filipčić, sopnički župnik fra Zdravko Dadić, trajni đakoni Božidar Hadaš i Ivan Markulin, drugi svećenici iz susjednih župa, te nekoliko članova OFS-a, Frame i žena obučenih u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice ove župe nazočila je i Zlata Trošelj, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića sa suradnicima, dopredsjednik Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak. U nadahnutoj homiliji je propovjednik mons. Koren, kao višegodišnji župnik i rektor Nacionalnog Marijanskog svetišta u Mariji Bistrici govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju, zatim je govorio o značenju oprosta, posebno o značenju porcijunkulskog oprosta, kako za ondašnje prilike, tako posebno za vjernike i štovatelje Majke Božje današnjeg vremena.

Na kraju misnog slavlja je sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić izrekao riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima i prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja mons. Korenu i pozvao okupljene nakon misnog slavlja i blagoslova na nastavak druženja i slavlja ovogodišnje župne svetkovine uz pripremljenu gozbu kršćanskih agapa ljubavi i zajedništva u kriptu crkve, a svećenike i uzvanike u samostansku blagovaonicu na večeru.

 

Fra S. Karajica

Trenutno se nalazite na: Naslovnica