Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava Male Gospe na Gospinom vrilu

E-mail Ispis PDF

Gospino Vrilo/Ovčarevo – U svetištu na Gospinom vrilu u župi Ovčarevo svečano je proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa. Trodnevnicu za ovaj blagdan predvodio je fra Velimir Bavrka, župnik u Vitezu, a svečano misno slavlje na sam blagdan fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene.

Gospino vrilo se nalazi jedan kilometar zapadno od Travnika, uz izvor ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici desetljećima tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. To su, u čestim šetnjama sa sjemeništarcima, zapazili i isusovci, profesori u travničkom sjemeništu i u Nadbiskupskoj gimnaziji, te su na tom mjestu, nazvavši ga Gospino vrilo, 1923. godine izgradili kapelicu. I Gospino vrilo je ubrzo postalo poznato među katoličkim pukom. Hodočasnici i prolaznici okrepljuju se vodom s izvora, a nose je i sa sobom svojim ukućanima…

Godine 1989. započela je i gradnja veće crkve, ali su radovi u toku rata zaustavljeni. No, prije nekoliko godina radovi su nastavljeni i na radost ovdašnjeg katoličkog puka i brojnih hodočasnika, crkva je sagrađena i slovi za jednu od najljepših u ovom kraju.

 

fia/tnt portal

Trenutno se nalazite na: Naslovnica