Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Framaška radost u Tolisi na Duhove

E-mail Ispis PDF

Tolisa - Jesmo li se ikada pitali što je radost, gdje je radost? Gdje je mladost duha? „Radost je molitva, radost je snaga, radost je ljubav, radost je mreža kojom ćete hvatati duše. Radost se vidi u očima, u govoru i hodu. Nju se ne može držati zatvorenu u sebi. Ona je uvijek vidljiva. Kad drugi gledaju u vašim očima zanosnu sreću, shvatit će što znači biti sinovima Boga ljubavi.“ Blažena Majka Terezija.

Radost je počela u subotu 18. svibnja 2013.g dočekom gostiju framaša iz župe Kiseljak i Lepenice, a nastavila se na večernjoj misi, potom na klanjanju pred Presvetim. Poslije smo prisustvovali na otvorenju muzeja – „Europska noć muzeja“, zatim promociji knjige: Turistička monografija Crkve Uznesenja BDM i samostana Tolisa. Bilo je organizirano i bdijenje uz vatru Ljubavi, pjesmu, molitvu za svetkovinu Duhova. Poslije programa domaćini su svoje goste smjestili u domove i nastavili se družiti.

Nit sreće se nastavila u nedjelju 19. svibnja kada su se svi framaši okupili pred crkvom u 16.00h i kroz pjesmu čekali početak večernje mise. Tada su mladi osjetili tu istinsku radost na svetkovinu Duhova. Bog je izlio svoga Duha i dao nam franjevačku radost življenja na obredu primanja i obećanja. Dok nas je Sunce smiono grijalo poredali smo se ispred ulaznih vrata Crkve, prvo postulanti, ministranti, potom nas 37 framaša i na kraju 4 svećenika i krenuli smo u korak sa zvucima glazbe koja nas je pratila u procesiji.

Stigavši do oltara primljenici su prinijeli svoje bijele margarite, a obećanici crvene ruže i to sve u obliku znaka Tau kako bi stavili svoju radost, ljubav u Njegove ruke. Sveto misno slavlje predvodio je fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Uz njega su koncelebrirali gvardijan fra Marijan Živković, fra Marinko Živković i župnik župe Donja Tramošnica fra Jozo Puškarić.

15 framaša je primljeno u bratstvo Franjevačke mladeži, a 22 je dalo obećanje življenja Evanđelja u bratstvu gdje je svaki framaš osjetio najljepšu i najveću emociju izgovaranja svoga EVO ME! i stavljanje Tau-a oko vrata, pred braćom framašima i župnom zajednicom. Kako bi obred bio što svečaniji, liturgijsko slavlje popratio je bend Ruah. Na koncu sv. mise, postulant Stjepan Lukašević je održao svjedočanstvo o svom duhovnom pozivu.

Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje, potom smo druženje nastavili u prirodi na vikendici uz večeru, ples, pjesmu i razne igre. I na koncu, to je radost Duha mladosti - koračanje sa sv. Franjom u prirodi uz pjesmu, igru! MIR I DOBRO!

Katarina Marošević

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Framaška radost u Tolisi na Duhove