Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zajednička mjesečna rekolekcija samostana Kraljeva Sutjeska, Kreševo i Fojnica
6.6.2024.Kraljeva Sutjeska

U srijedu, 5. lipnja, u franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci održana je redovita mjesečna rekolekcija za fratre koji pastoralno djeluju na području samostana Kraljeve Sutjeske, Kreševa i Fojnice. Okupilo se oko dvadeset fratara iz župa Vareš, Vijaka, Kiseljak,  Osova, Busovača, Uskoplje, iz samostana Kreševo, Fojnica i Kraljeva Sutjeska te svetišta Olovo. Voditelj rekolekcije bio je fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Susret je započeo u 11 sati. Tema razmatranja bila je “Stigme sv. Franje Asiškog”. Na početku sve nazočne pozdravio je sutješki gvardijan fra Bono Tomić i poželio im dobrodošlicu.

Fra Danijel je kao uvod u temu govorio o značenju same La Verne, mjesta gdje je sv. Franjo na svom tijelu primio Kristove stigme, koja je za franjevce više od svetišta. Usporedio ju je sa osam poznatih biblijskih gora gdje se sve Bog objavljivao ljudima. Zatim je u glavnom dijelu razmatranja na stručan, ali jednostavan način, govorio o egzistencijalnom iskustvu Franje Asiškog koje je svetac proživljavao i što ga je na kraju dovelo do događaja na La Verni 1224. godine. Tako je istaknuo deset unutarnjih stavova i iskustava iz života Franje Asiškog koji su ga poput koncentričnih krugova doveli do središta, do Isusa. Razumjeti bolje Franjino egzistencijalno iskustvo znači ujedno razumjeti bolje zašto je Franjo alter Christus. Franjo je od Krista primio svete rane na svome tijelu i tako se suobličio na vidljiv način Kristu jer se prethodno u svome životu totalno suobličio njemu u duhu. Na kraju nas je fra Danijel potaknuo da se poput Franje Asiškog više otvorimo Duhu, da se ne bojimo rana jer iz rana nastaje novi život. Primjeri su Isus Krist i sveti Franjo.

Nakon razmatranja fratri su u samostanskoj crkvi zajedno slavili svetu misu, a potom je bratsko druženje uz razgovor i okrepu nastavljeno u samostanskoj blagovaonici.

fra Bono Tomić