Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Započeta obnova crkve Gospe od Snijega u Cavtatu
24.9.2021.Cavtat

Već duži period predstojnik samostana u Cavtatu fra Ilija Stipić pripremao je projekte i svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za početak obnove crkve Gospe od Snijega u Cavtatu.

Dugo očekivana obnova bisera od Cavtata započeta je polovinom mjeseca rujna ove godine. Sama obnova crkve kao i krova već duži period vapi za obnovom, a vrijedne umjetnine i eksponati u samoj crkvi također bili su u opasnosti od propadanja. Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Franjevačkoj provinciji Svetog Jeronima u Zadru na čelu s provincijalom fra Andrijom Bilokapićem, Općini Konavle s načelnikom gosparom Božom Lasićem, kao i pojedinačnim vjernicima koji su duhom i tijelom vezani uz samostan u Cavtatu započela je obnova koju smo željno iščekivali.

Prva faza obnove same crkve podrazumijeva radove na krovu, koje izvodi domaća firma iz Konavala „Paschal d.o.o Lovorna", a radove nadzire gospar Zdravko Nivić, nadzorni inženjer. U samu rekonstrukciju krova uključena je Uprava za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

„Dok se izvode radovi na prvoj fazi, tim priprema već i drugi projekt, a to je unutrašnje uređenje, što podrazumijeva drugu fazu obnove crkve. Sada je najvažnije moliti od dobroga Boga milost da sve ono što smo zamislili bude s Božjim blagoslovom, kako za radnike koji izvode radove, tako i za darovatelje“, poručio je fra Ilija Stipić.

 

FIA