Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Zavjetna sveta misa u Gornjoj Dubici
16.9.2019.Gornja Dubica

U nedjelju, 15. rujna, u župi Gornja Dubica slavljena je zavjetna sv. misa u čast Mariji od sedam žalosti. Godinama se župljani Gornje Dubice s ostalim vjernicima podvučjačkog kraja zavjetuju Gospi Žalosnoj u Gornjoj Dubici. I ove godine su se za ovu zavjetnu proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Anto Zrakić, župnik u Potočanima, vlč. Jakov Filipović dekan doborskog dekanata i župnik u Odžaku, te fra Blažan Lipovac, župni vikar u Dubici. Središnju zavjetnu misu na blagdan Gospe Žalosne, u crkvi sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, ispunjenom vjernicima doborskog dekanata i Podvučjaka, predvodio je fra Bono Kovačević, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca iz Orašja. Uz župnika u Dubici, fra Jozu Puškarića, te dekana vlč. Jakova Filipovića, s fra Bonom Kovačevićem koncelebriralo je još osam svećenika, što iz doborskog dekanata što iz područja Franjevačkog samostana Plehan. Fra Jozo Puškarić, župnik u Dubici, na početku je pozvao vjernike i svećenike na zajedničku proslavu ove zavjetne mise, a fra Bono Kovačević u pozivu na pokajanje potaknuo je vjernike da, odričući se grijeha, svoje pouzdanje u potpunosti prepuste zagovoru Blažene Djevice Marije.

U nastojanju da vjernicima približi povijesni razvoj štovanja Gospe Žalosne, fra Bono Kovačević je u svojoj homiliji naglašavao blizinu Marijinog iskustva bogomajčinstva svakom majčinstvu u ljudskom rodu. Upravo iz te blizine proizlazi i poimanje Blažene Djevice Marije kao nebeske Majke svega čovječanstva. Njezino iskustvo bogomajčinstva, osobito u pogledu majčinske brige i žalosti zbog sudbe koja je zadesila njezino čedo, još je intenzivnije upravo zbog činjenice da je njezin jedinoređeni Sin zapravo Sin Božji, pravednik koji ničim nije povrijedio nijedno stvorenje, a njegova sudba kao i njezina žalost naviješteni su još od starozavjetnih proroka. Činjenica da je takva sudba zadesila njezino Čedo upravo za spasenje svega svijeta ne ostavlja ni nju ravnodušnom prema svima koji se utječu njezinu zagovoru. U svojoj homiliji fra Bono Kovačević upravo u toj činjenici prepoznaje snagu križa po kojem su čitavom svijetu otvorena vrata spasenja i krunice koja je najočitiji izraz predanja zagovoru naše nebeske Majke. Fra Bono Kovačević, pozivajući se na tu snagu, pozvao je vjernike da se odvaže kršćanski kročiti kroz život i svjedočiti snagu koja nam je darovana Kristovom mukom i smrću na križu, a koje Krist prihvaća da bi spasio svakog čovjeka. Ta muka i smrt najveći su uzročnici boli i žalosti Marije, i zato nam je ona bliska suradnica i sugovornica u svim životnim nedaćama koje u nama izazivaju nesnošljiv bol i žalost. Snaga križa i utjecanje zagovoru Blažene Djevice Marije u molitvi krunice trebaju biti naše oružje u današnjim nastojanjima življenja evanđelja.

Na završetku zavjetne mise, župnik fra Jozo Puškarić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovoj zavjetnoj proslavi, te pozvao svećenike i okupljeni puk na iskrenu zahvalnost nebeskoj Majci, koja se očituje u međusobnoj brizi i poštivanju. 

 

Dalibor F. Stjepanović