Najave

21.2.2021. Bistrik/Sarajevo

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Župa Grebnice proslavila nebeskog zaštitnika
30.11.2020.Grebnice

Župa Grebnice proslavila je svoga zaštitnika sv. Jakova Markijskog. To je jedina župa u BiH. koja za zaštitnika ima ovoga sveca. U nazočnosti oko 120 vjernika, po prohladnom vremenu sv. misom u 11 sati kojoj je predsjedao fra Miro Jelečević, samostanski vikar i profesor iz samostana sv. Ante na Bistirku, proslavljen je patron u župi Grebnice, u koncelebraciji sa 13 svećenika i redovnika. Postalo je već uobičajeno da je puno manji broj vjernika na sv. Misama, skoro prepolovilo a negdje još manje, zbog pandemije korona virusa.  Pod misom animirao je župni mješoviti zbor iz Tolise "Adoro" pod vodstvom prof. Marije Nedić. Sve je na početku pozdravio župnik domaćin fra Marijan Živković: dekana fra Antu Pušeljića, gvardijana fra Marija Jurića i ostale nazočne svećenike, župljane iz susjednih župa kao i domaće župljane.

U propovijedi propovjednik je naglasio da su sveci baraća i sestre nama po vjeri, ne moramo se Boga samo sjećati u potrebi već to mora biti potreba u našem svakidašnjem životu naglasivši: "Da u grebničkoj župi i u ovom posavskom kraju slavimo sv. Jakova Markijskog, koji je djelovao u našoj zemlji i krajevima. Bio je vikar Bosanske franjevačke zajednice, nekih tridesetak godina prije pada Bosne pod Turke. Sv. Jakov je u življenju bio strog prema sebi i prema drugima. Ali nije bio mučitelj sebe i drugih, nego čovjek koji cijenio temeljne, važne i ispravne vrednote, i pokušavao ih živjeti. Ponavljam, ne kao mrzitelj života niti onaj koji se bavio samo sobom i svojom svetošću, nego kao čovjek koji se odlučno i jasno distancirao od ispraznosti, lažljivosti, licemjerja. Nije kalkulirao i nije išao ljudima da postigne svoj interes, nego je svjedočio za Isusovo evanđelje i nastojao ga ostvarivati u svom životu. Ustrajno i rado je slušao riječ Božju i pokušavao joj davati mjesta u svojim, ljudskim riječima i djelima. Božju prisutnost nije otkrivao u velebnim građevinama, nego u ljudima i stvorenjima i bio im blizak. Upravo u tome je i gledao bosansko fratarsko, poslanje: u jednostavnosti i ustrajnosti, u vjeri i nadi kroz razne životne i povijesne nevolje biti uz ljude, voljeti ljude i biti brat najmanjima i siromašnima.", završio je propovjednik. 

 Župa Grebnice nalazi se u šamačkom dekanatu i toliškom arhiđakonatu. Smještena je u sjevernom dijelu Bosanske Posavine, 5 km jugoistočno od Bosanskog Šamca. Župa je relativno mlada, utemeljena je 1992. godine, odvajanjem od župa Domaljevca i Hrvatske Tišine, i ima samo dva naselja Grebnice i Bazik. Župa je posvećena sv. Jakovu Markijskom koji je bio vikar Bosanske vikarije za vrijeme kralja Tvrtka II. Kada je župa osnovana brojila je oko 2.460 vjernika a 2016. godine župa je imala 687 vjernika u 323. obitelji. Iz čega se vidi da su vjernici prilično u poodmakloj dobi. Danas župa broji oko 650 vjernika.

 Tijekom rata 1992.-1995. srpski su ekstremisti izravno pogodili crkvu u krov, a od krhotina granata nastradali su nadgrobni spomenici u groblju, koje je tik uz župnu crkvu. Mnogi hrvati katolici s područja župe zahvaćene ratom napustili su svoja ognjišta. Godine 2000-te kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup blagoslovio je kamen temeljac za novu župnu crkvu, kuću i pastoralni centar u Grebnici.  

 Godine 2014. župu su pogodile teške poplave. Zahvaljujući don Luki Luciću koji je preko dobri ljudi u Njemačkoj osigurao najugroženijima novčanu pomoć za pretrpjelu štetu. Tada su skoro sve kuće bile poplavljene, u nekima je bila voda i do jednog metra. Samo župna crkva nije potopljena jer je ona bila kao na jednom grebenu ispupčenom iznad ostale razine zemljišta, jer su župljani navezli više od   6.600 m3 deponije, tako da je napravljen kao jedan greben. Zato se župa prozvala po tome ispupčenju, grebenu Grebnice.

 vlč. Ivan Ravlić