Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Konferencija pročelnika Vijeća za pravdu, mir i ekologiju
6.9.2019.Bahar Ic - Caghaq/Malta

Franjevci iz više od 30 provincija okupili su se na kontinentalnoj Konferenciji pročelnika Vijeća za pravdu, mir i ekologiju (VPME) koja se održava na Malti od 2. do 8. rujna 2019. Provinciju Bosnu Srebrenu predstavlja fra Franjo Radman, pročelnik VMPE. U osmodnevnom radu razmjenjuju iskustva implementiranja smjernica s Generalnog kapitula iz 2015. te Plenarnog vijeća Reda održanog u Nairobiju 2018. godine.

Budući da smo velika zajednica (113 provincija), razumijevanje, življenje i provođenje franjevačke karizme vrlo je raznoliko na svjetskoj razini, ali i europskom prostoru. U ovim danima zanimljivo je slušati o radu braće od Litvanije do Portugala, od Irske do Malte, u postkomunističkim zemljama i u zemljama članicama Europske unije.

Ključna tema tiče se Isusova naloga koji je sv. Franjo čuo u crkvici svetog Damjana: „Franjo, idi popravi moju kuću“. Za franjevce 21. stoljeća vrijedi ista zadaća. Kuća evropskih franjevaca – Europa – poprilično je urušena na raznim područjima te je pred braćom puno posla. Okvirni naputak toga zadatka glasi: „Realizirati franjevački humanizam u kontekstu moderne Europe“.

Mnogo je modela za ovu zadaću te su sudionicima „u pomoć“ pritekli stručnjaci predavači iz različitih područja: profesori s Antonianuma, voditelji nevladinog sektora iz Ženeve i drugi. Sudionici konferencije posjetili su na Malti centre u kojima franjevci djeluju i utječu na promjenu svijesti društva i pojedinaca u odgovornosti za svijet koji nam je Stvoritelj darovao. U svom pastoralu potaknuti su posebno enciklikom pape Franje „Laudato si“.

„Susret drugih i drugačijih – migranata“, tema je o kojoj će se promišljati posljednja dva dana održavanja Konferencije. U zadnjih nekoliko godina vlade evropskih zemalja zauzimale su različite stavove prema migrantima. Promatrajući njihovu patnju europski franjevci, a napose oni mediteranskih zemalja, ne mogu ostati skrštenih ruku. Stoga, s puno odgovornosti pristupilo se razmatranju različitih projekata. Između ostalog govorilo se o stvaranju Franjevačke mreže mediteranskih provincija s ciljem brze razmjene podataka i usklađivanja naših pothvata u radu s migrantima.

Svim predavačima i sudionicima jasno je da su izrečene i predstavljene teorije samo slovo na papiru sve dok se ne implementiraju na terenu. Tu zadaću pročelnici pojedinih provincija prenijet će svim članovima Vijeća te će nastaviti budno pratiti potrebe napaćene braće koji iz raznih razloga bježe iz svojih domovina.

Fra Franjo Radman